Szczupak po polsku.rtf

(9 KB) Pobierz
Szczupak po polsku

Szczupak po polsku

 

Składniki:

szczupak (średniej wielkości)

3 cebule

2 łki świeżo utartego chrzanu

2 bułki namoczone w mleku

5 dag rodzynek

mały kieliszek białego wytrawnego wina

łeczka miodu

2 jaja

2 łyżki masła

oszczyzna

2 cebule

mały liść laurowy

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

goździk

łka soku i skórka otarta z cytryny

pół łeczki cukru

1 dag Żelatyny WINIARY

l

pieprz

 

Sprawioną rybę umyj, osusz, zdejmij a niej skó, a mięso odfiletuj. Zdję skó natrzyj solą, owiń folią i włóż do lodówki. Łeb, płetwy i kręgosłup szczupaka umieść w rondlu z wodą, dodaj obraną, pokrojonąoszczyznę i cebulę, i zagotuj, po czym przecedź i dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem oraz sokiem z cytryny. Sparzone rodzynki zalej w miseczce winem i zostaw na kilka minut. Drobno pokrojone cebule zeszklij na maśle, a odciśnię z mleka buł, rybę i cebulę zmiel w maszynce, dodaj miód, rodzynki, chrzan, sól i pieprz oraz żółtka, i dokładnie wyrób masę.

 

Farszem tym nadziej skó, owiń lekko zwilżoną gazą, zawiązując końce, po czym ułóż w rynience i - po zalaniu wywarem - ugotuj na bardzo małym ogniu, co powinno potrwać około godziny. Po przestudzeniu wyję z wywaru rybę ułóż na deseczce i przykryj drugą deseczką, na której z kolei połóż coś ciężkiego.

 

Przecedzony wywar zagotuj i odparuj do objętości koło 2 szklanek, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotuj, wlej białka, zamieszaj i przecedź. Kilka łek tej płynnej jeszcze galarety wylej na duży, głęboki półmisek i zostaw do stężenia.

 

Odwiniętego z gazy szczupaka pokrój na plastry, ułóż na półmisku i zalej pozostałą galaretą. Gdy stężeje, będzie można go podać, jako przystawkę, przekąskę lub danie kolacyjne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin