Węgorz duszony.rtf

(5 KB) Pobierz
Wêgorz duszony

gorz duszony

 

Składniki:

1 kg węgorza

250 ml białego wytrawnego wina

250 ml wywaru z Bulionu warzywnego WINIARY

5 ziarenek ziela angielskiego

liść laurowy

2 goździki

l, pieprz

 

gorza spraw, umyj, starannie zdejmij z niego skó, odetnij głowę. Przygotowanego węgorza pokrój na kawałki, po czym natrzyj solą, pieprzem i odstaw na 15 minut. Węgorza zwiniętego w spiralę włóż do garnka, zalej winem i wywarem z warzyw. Dodaj przyprawy il.

 

Duś pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Potem wyłóż rybę na ogrzany półmisek, a wywar odparuj, tak aby powstałsty sos. Do sosu możesz dodać 50 ml madery, potem jeszcze raz zagotuj.

 

gorza podawaj z wiosenną sałatką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin