Sałatka z grejpfrutem.rtf

(8 KB) Pobierz
Sa³atka z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem

 

Składniki:

30 dag filetów z dorsza

łka soku z cytryny

po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

liść laurowy

1/4 łeczki skórki otartej z cytryny

po szczypcie suszonej mięty, tymianku

estragonu

mały kieliszek białego wytrawnego wina

2 grejpfruty

pół selera

winne jabłko

łeczka soku z cytryny

l

sos:

4 łki Majonezu sałatkowego WINIARY

po łeczce posiekanych świeżych listków melisy, mięty i tymianku

łka soku z cytryny

cukier

l

pieprz

do dekoracji:

2 małe czerwone pomidory

kilka listków mięty

 

Umyte filety osusz i skrop sokiem z cytryny. Do rondla wlej półtorej szklanki wody i - po dodaniu pieprzu, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, ziół i otartej skórki z cytryny - przykryj rondel i gotuj wywar przez około 10 minut, po czym dodaj wino i ryby, i potrzymaj na małym ogniu jeszcze 10-12 minut.

 

Po ostrożnym wyjęciu z rondla rybę delikatnie osącz, przestudź i pokrój w kostkę. Seler i jabłko umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Starannie wyszorowane i sparzone wrzątkiem grejpfruty przekrój na pół i delikatnie wydrążony miąższ pokrój w kostkę, usuwając pestki (łupin nie wyrzucaj!). Teraz wymieszaj składniki sosu i odstaw go do lekkiego schłodzenia.

 

Dodaj do ryby selera, jabłko i grejpfruta, zalej sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin