Sharon Zdrowo jeść.txt

(404 KB) Pobierz
MICHAEL SHARON



Zdrowo je��

(Nutrients A to Z A User�s guide to foods, herbs, 
vitamins, minerals & supplements)

�ywno�� i substancje lecznicze
od A do Z

(t�umaczy�a Anna Tabaczy�ska)

GDZIE ZNALE�� ZDROWE PO�YWIENIE
Sk�adniki pokarmowe i produkty opisane na kartach tej ksi��ki - owoce, warzywa, oleje, 
zio�a, sk�adniki mineralne i preparaty od�ywcze - mo�na kupi� w bardzo r�nych, mniej lub 
bardziej oczywistych miejscach. Wiele rodzaj�w pokarm�w, zi� i przypraw, niegdy� 
uznawanych za rarytas, przy minimum wysi�ku �atwo znale�� w sklepach i supermarketach, 
kt�re obecnie gromadz� produkty z ca�ego �wiata. Kiedy zdrowie staje si� tak wa�ne, w 
sklepach spo�ywczych coraz cz�ciej pojawia si� �ywno�� o w�a�ciwo�ciach zdrowotnych.
Aby kupi� specjalne produkty, wystarczy wyprawi� si� do pobliskiego sklepu ze zdrow� 
�ywno�ci�, gdzie ponadto mo�na znale�� pomoc i rad�. Poza po�ywnym jedzeniem s� tam te� 
rozmaite preparaty witaminowe, mineralne i od�ywcze w formie kapsu�ek, z�o�one z r�nych 
sk�adnik�w, skomponowane wed�ug r�nych formu�, cz�sto dostosowane do stanu zdrowia i 
zapotrzebowania. Tak�e apteki oferuj� coraz wi�cej produkt�w zdrowej �ywno�ci z 
zawarto�ci� witamin, sk�adnik�w mineralnych i dodatk�w od�ywczych. Sklepy ze zdrow� 
�ywno�ci� oczywi�cie r�ni� si� mi�dzy sob� wielko�ci� i niekt�re bardziej specjalistyczne 
produkty dost�pne s� tylko w tych wi�kszych.
Trudniej znale�� niekt�re zio�a, w szczeg�lno�ci �wie�e. I chocia� sklepy ze zdrow� 
�ywno�ci� na naszych ulicach s� czym� ju� bardzo znajomym i proponuj� nam szerokie 
zestawy produkt�w zio�owych, miejsca, w kt�rych sprzedaje si� zio�a �wie�e, wci�� s� 
rzadko�ci�.
Has�a zawieraj� informacj� o tym, w jaki spos�b dotrze� do danego sk�adnika, ziela itp. Aby 
zastosowa� w�a�ciwe dozowanie, zawsze trzeba dok�adnie przeczyta� instrukcj� na 
opakowaniu, a w szczeg�lnych sytuacjach - poprosi� o rad� znaj�cego si� na rzeczy lekarza.
Wyt�uszczenia w tek�cie odsy�aj� do osobnych hase�.

A

AGAR
Galaretowata substancja wyrabiana z pewnych gatunk�wjapo�skich wodorost�w*, g��wnie z 
rodzaju Gelidium. Poniewa� wodorosty s� bogatym �r�d�em minera��w i witamin, agar 
dostarcza du�ej porcji sk�adnik�w od�ywczych, a nie jest trawiony przez enzymy. Cz�sto 
u�ywa si� go jako �rodka stabilizuj�cego (E406) do produkcji lod�w i innych potraw. W 
Japonii stosowano go tradycyjnie zamiast �elatyny. Przewy�sza �elatyn� pochodzenia 
zwierz�cego, poniewa� jest niskokaloryczny, ma delikatniejsz� struktur� i nie zmienia 
konsystencji. Jest lekko strawny, dlatego zaleca si� go w szczeg�lno�ci ludziom chorym i 
dzieciom. Stosuje si� go te� jako �rodek przeczyszczaj�cy, poniewa� z �atwo�ci� ch�onie 
wod� i p�cznieje.
Dost�pny w sklepach ze zdrow� �ywno�ci� w p�atkach lub tabliczkach; rozpuszcza si� �atwo 
we wrz�tku.

AKACJA (ACACIA)
Kolczaste drzewo lub krzew z rodziny mimozowatych, rosn�ce w strefie mi�dzy-
zwrotnikowej i podzwrotnikowej.
Z soku drzew akacji rosn�cych w p�nocnej Afryce (Acacia senegal) otrzymuje si� substancj� 
znan� jako guma arabska. Tradycyjnie u�ywano jej do �agodzenia stan�w zapalnych dr�g 
oddechowych, pokarmowych i moczowych. Z gumy arabskiej rozpuszczonej w wodzie (1-4 
�y�eczek na fili�ank� wody) otrzymuje si� kleik, kt�ry przynosi ulg� w b�lu gard�a, kaszlu, 
biegunce i czerwonce. Poza zastosowaniami medycznymi gumy arabskiej u�ywa si� te� w 
przemy�le do produkcji s�odyczy, zw�aszcza pochodz�cych z kraj�w �rodkowego Wschodu 
owoc�w kandyzowanych, oraz jako substancji zag�szczaj�cej (E414) do wyrobu niekt�rych 
potraw.
Dost�pna w wi�kszych sklepach ze zdrow� �ywno�ci� oraz w sklepach zielarskich.
W Polsce nazw� akacja okre�la si� b��dnie robini� (red.).

ALERGIA POKARMOWA
Jest to zaburzona reakcja uk�adu odporno�ciowego na substancje zawarte w po�ywieniu. Je�li 
do krwi przedostanie si� substancja szkodliwa, to uk�ad odporno�ciowy w zdrowym 
organizmie rozpoznaje j�jako obc� i natychmiast odpowiada wzmo�onym wytwarzaniem 
bia�ych cia�ek krwi oraz przeciwcia�, kt�rej� rozk�adaj� i niszcz�. W alergii uk�ad 
odporno�ciowy reaguje z tak� sam� wrogo�ci� na substancje nieszkodliwe, uwalniaj�c 
histamin�. Mo�e to spowodowa� wiele r�nych objaw�w, pocz�wszy od zwyk�ej wysypki czy 
b�lu g�owy na podwy�szonym ci�nieniu t�tniczym krwi sko�czywszy.
Przyczyny alergii nie s� do ko�ca poznane przez nauk�, cho� wiadomo, �e odczyny 
alergiczne mog� wywo�ywa� zar�wno bia�ka zawarte w po�ywieniu, jak i py�ki ro�lin. 
Powszechn� przyczyn� alergii pokarmowych s�: niski poziom kwasu �o��dkowego i niedob�r 
pewnych enzym�w trawiennych trzustki. Trzustka wydziela enzymy, kt�re rozk�adaj� bia�ko 
na prostsze sk�adniki, tzn. aminokwasy. Niedob�r enzym�w powoduje, �e cz�ciowo 
strawione bia�ko i te jego fragmenty, kt�re prowokuj� alergi� pokarmow�, przedostaj� si� do 
jelit, co mo�e wywo�a� objawy nie tylko somatyczne, ale i psychiczne.
Reakcje alergiczne u ludzi, szczeg�lnie u dzieci wywo�uj� niekt�re powszechnie stosowane w 
przemy�le spo�ywczym dodatki, jak kwas benzoesowy (E210), czy barwniki, jak tartrazyna 
(E102).
Do najpowszechniejszych czynnik�w alergicznych, czyli alergen�w, nale�� mleko krowie, 
jaja, czekolada, pomara�cze, pszenica, ser, pomidory, wo�owina i kukurydza, natomiast 
najmniej uczula ry�, groch i awokado. Sygna�em alergii pokarmowej mo�e by� szczeg�lna 
ochota na pewne rodzaje po�ywienia, a wykrywaniu pokarm�w powoduj�cych uczulenie 
s�u�� specjalne testy. Niekt�re sk�adniki pokarm�w mog� leczy� b�d� �agodzi� alergie, a 
nale�� do nich witamina C i kwerce-tyna, dzia�aj�ce silnie przeciwhistaminowo, witamina 
B6, cynk, witamina E i wap�. Niekt�rzy specjali�ci w dziedzinie �ywienia uwa�aj�, �e 
alergie mog� by� powodowane niedoborem sk�adnik�w pokarmowych.

ALKOHOL
�ci�lej alkohol etylowy, jest to p�yn o charakterystycznej woni i smaku, uzyskiwany przez 
fermentacj� skrobi lub cukru albo syntetycznie; zaliczany do u�ywek.
Mimo �e picie napoj�w alkoholowych od dawna nale�y do najwa�niejszych rytua��w rodzaju 
ludzkiego, o czym �wiadcz� zapisy historyczne, trudno poleca� alkohol ze wzgl�du na 
warto�ci od�ywcze. Picie wina i piwa w umiarkowanych ilo�ciach, w szczeg�lno�ci w 
sytuacjach towarzyskich, mo�e sprawia� przyjemno��, a tym samym zmniejsza� stres. Mo�e 
jednak tak�e przyczyni� si� do uzale�nienia.
Intensywne picie alkoholu, zw�aszcza wysokoprocentowego, wp�ywa bardzo szkodliwie na 
procesy metaboliczne zachodz�ce w organizmie.
Alkohol zawarty w napojach powstaje w trakcie fermentacji. W procesach przemiany materii 
rozk�adany jest do szkodliwej dla organizmu substancji chemicznej, nosz�cej nazw� aldehydu 
octowego. To jest ten sk�adnik, kt�ry powoduje dobrze znany efekt tzw. kaca, cz�sto 
wyst�puj�cy u os�b nadmiernie pij�cych. Alkohol mo�e zmniejsza� w organizmie ilo�ci 
najwa�niejszych witamin i minera��w: witamin B, C, K, cynku, magnezu i potasu. Nawet 
umiarkowana konsumpcja ogranicza zdolno�� w�troby do metabolizmu glukozy i 
eliminowania toksycznych produkt�w przemiany materii. Intensywne picie powoduje 
uszkodzenie w�troby i m�zgu, naczy� krwiono�nych, upo�ledza procesy krzepni�cia krwi, 
przyczynia si� do powstawania �ylak�w, hemoroid�w, zakrzep�w, uszkodzenia prostaty i 
powoduje bezp�odno��. Przyspiesza r�wnie� rozw�j chor�b i dolegliwo�ci zwi�zanych z 
wiekiem, takich jak zaburzenia pracy serca czy za�ma, a tak�e zmarszczki na sk�rze. Sprzyja 
zaburzeniom psychicznym, jak l�ki, depresje, zaburzeniom emocjonalnym i umys�owym.
Witaminy B1, PP, C i aminokwas cysteina chroni� organizm przed niekt�rymi szkodliwymi 
skutkami spo�ywania alkoholu, a ich niedobory mo�na �agodzi� za pomoc� dodatk�w 
od�ywczych, takich jak dost�pne w sklepach ze zdrow� �ywno�ci� chi�skie ziele kudzu 
(opornik), a tak�e preparaty aminokwasu L-glutaminy. Niedobory sk�adnik�w mog� 
prowadzi� do hipoglikemii (niski poziom cukru we krwi), co mo�na sprawdzi� za pomoc� 
testu tolerancji glukozy (GTT) i zastosowa� odpowiedni� diet� przepisan� przez lekarza.

ALOES
Ro�lina pochodz�ca z tropikalnych rejon�w Dalekiego Wschodu, po�udniowej Afryki i Indii 
Zachodnich (wyspy na Morzu Karaibskim). Obecnie uprawiana w stanach USA o suchym 
klimacie; sadzi si� j� tak�e w wielu miejscach jako ro�lin� ozdobn�.
Je�li chodzi o sk�adniki od�ywcze i lecznicze, to najcenniejszy jest g�sty sok wyciskany z 
d�ugich li�ci, kt�ry ma w�a�ciwo�ci grzybob�jcze i bakteriob�jcze.
Sok z aloesu zawiera wiele cennych witamin i minera��w, a tak�e beta-karoten, enzymy, 
aminokwasy i rodzaj z�o�onych w�glowodan�w nazywanych mukopolisa-charydami. 
Substancje te odpowiadaj� za lecznicze w�a�ciwo�ci aloesu. Ro�lina ta �agodzi zapalenia 
przewodu pokarmowego, przynosi ulg� w zaparciach, wzd�ciach i objawach nadwra�liwo�ci 
jelit. Galaretowatego soku ze �wie�ych li�ci mo�na te� u�ywa� zewn�trznie do smarowania 
ran, mo�na go wciera� w sk�r� w miejscach poparze� s�onecznych, zmarszczek, podra�nie� i 
mniejszych skalecze�. Napary nadaj� si� do przemywania ran i oczu. Sok ma nieco 
odstr�czaj�cy smak, tote� do u�ytku
wewn�trznego najcz�ciej miesza si� go z sokiem owocowym, by by� �atwiejszy do 
prze�kni�cia.
Czysty ameryka�ski sok z aloesu jest obecnie dost�pny w wi�kszo�ci sklep�w ze zdrow� 
�ywno�ci�.

ALUMINIUM (AL)
Lekki pierwiastek metaliczny znany tak�e jako glin, bardzo rozpowszechniony w przyrodzie, 
w organizmie ludzkim wyst�puje �ladowo. Powszechnym �r�d�em tego toksycznego 
sk�adnika s� sery topione, soda oczyszczona, tabletki reguluj�ce r�wnowag� kwasowo-
zasadow�, s�l kuchenna i antyperspiranty (E173). Przyczyn� przenikania aluminium do 
organizmu mo�e te� by� u�ywanie sztu�c�w i naczy� zrobionych z tego metalu.
Aluminium narusza r�wnowag� mi�dzy wapniem a fosforem, powoduje utrat� witaminy B1 
i zwi�kszenie w organizmie ilo�ci soli aluminium, kt�rych gromadzenie si� w m�zgu 
prowadzi do ubytk�w pami�ci, demencji i choroby Alzheim...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin