Ciasto toffi 7.rtf

(405 KB) Pobierz

Ciasto toffi

 

Składniki:

 

400 g krakersów

4 żółtka

3/4 szkl maki

1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego

3 i 1/2 szkl mleka

1/2 szkl śmietanki słodkiej 18%

250 g masła

1/2 szkl cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki likieru waniliowego

1 l śmietany kremówki

1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cukru

50 g gorzkiej czekolady

 

 

Jak przyrządzić:

 

Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz

zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier.

blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym.

wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem.

warstwy ciasta zaczynając od dołu:

krakersy

masa budyniowa

krakersy

śmietana toffi

krakersy

bita śmietana

starta czekolada

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin