Babka pomarańczowa.doc

(86 KB) Pobierz
Babka pomarańczowa 'Jaffa'

Babka pomarańczowa 'Jaffa'

Składniki:

·         140 g miękkiego masła

·         225 g mąki

·         ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

·         2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

·         160 g drobnego cukru

·         3 duże jajka

·         6 łyżek mleka (90 ml)

·         otarta skórka z 1 pomarańczy (może być też ekstrakt, aromat pomarańczowy)

Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC (piekłam 55 minut), do tzw. suchego patyczka.

Do nasączenia:

·         3 łyżki soku z pomarańczy

Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.

Polewa:

·         50 g ciemnej czekolady

·         25 g masła

Roztopić masło, dodać czekoladę i mieszać, aż do roztopienia w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę zygzakami z czekolady.

Smacznego :)

Jaffa Drizzle Loaf

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin