Składniki:
· 140 g miękkiego masła
· 225 g mąki
· ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
· 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
· 160 g drobnego cukru
· 3 duże jajka
· 6 łyżek mleka (90 ml)
· otarta skórka z 1 pomarańczy (może być też ekstrakt, aromat pomarańczowy)
Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC (piekłam 55 minut), do tzw. suchego patyczka.Do nasączenia:
· 3 łyżki soku z pomarańczy
Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.
Polewa:
· 50 g ciemnej czekolady
· 25 g masła
Roztopić masło, dodać czekoladę i mieszać, aż do roztopienia w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę zygzakami z czekolady.Smacznego :)
akinorew12