Sałatka z kukurydzy z grzybami
· 200g kukurydzy z puszki,
· 6 pieczarki marynowane,
· 3 ogórki konserwowe,
· 1 kwaskowe jabłko,
· natka pietruszki,
· 3 łyżki majonezu,
· 2 łyżki jogurtu,
· 1 łyżka musztardy francuskiej,
· sól, cukier, ostra papryka
Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, cukrem i ostrą papryką i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Korniszony i pieczarki osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej miseczce, dokładnie je mieszamy, zalewamy sosem i wstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy świeżo zsiekaną natką pietruszki.
Mimi101074