Makowa szarlotka.doc

(32 KB) Pobierz
Makowa szarlotka

Makowa szarlotka

 

Składniki:

Masa:

·            30 dag maku

·            30 dag jabłek

·            4 jajka

·            ¾ szklanki cukru

·            25 dag margaryny

·            1 szklanka kaszy manny

·            2 łyżeczki proszku do pieczenia

·            cukier waniliowy

·            ok. ¾ szklanki orzechów włoskich

·            ok. ¾ szklanki rodzynek

·            aromat migdałowy

Polewa:

·            3 łyżki kakao

·            5 dag gorzkiej czekolady

·            3 łyżki masła

·            3 łyżki cukru

·            1 łyżka śmietanki np. 30%

Do dekoracji:

·            kokos

·            orzechy włoskie

 

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z ½ szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (25 x 36 cm) i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.

Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin