ERGONOMIA.doc

(30 KB) Pobierz

1857- Jastrzębski Wojciech (zwany ojcem ergonomi)

1959-Międzynarodowe Stowarzyszenie Ergonomiczne

1961- I Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Ergonomicznego w Sztokcholmie

1991- status ergonomii jako nauki w Polsce

 

 

ERGONOMIA- Nazwiskiem ERGONOMII, wzietym od wyrazu greckiego (ergon- praca) i (normos-prawo/zasada), oznaczamy naukę o pracy, czyli używaniu nadanych człowiekowi od Stwórcy sił i zdolności.

                                                                                                                Jastrzębski Wojciech

 

ERGONOMIA- syntetyczna nauka stosowana, zajmująca się dostosowywaniem pracy do  psycho-fizycznych i społecznych możliwości człowieka, dla zapewnienia pracy możliwie sprawnej, nie zagrażającej zdrowiu i wykonywaniu możliwie niskim kosztem biologicznym.

                                                                                                                              Stefan Filipkowski

 

 

KONFLIKTY W PRACY

 

maszyna <-------------->pracownik

materialne warunki środowiska pracy <-------------->pracownik



grupa <-------------->pracownik

partner w pracy <-------------->pracownik

 

 

PERCEPCJA-uzyskiwanie informacji poprzez bezpośrednią obserwację procesu produkcyjnego lub poprzez śledzenie aparatów pomiarowych informujących o przebiegu procesu. Percepcja dokonuje się za pomocą receptorów i przekazywaniu informacji do układu nerwowego. 

Ta faza podlega gł badaniom psychologii oraz fizjologii. Z celebrytycznego punktu widzenia jest to informacja przebiegająca od wyjścia maszyny do wejś cia na receptorze.

 

PRZETWARZANIE- transformacja. Przetwarzanie informacji w ośrodkowym układzie nerwowym i doprowadzenie do podjęcia decyzji.

Na ten proces wpływają elementy z zewnątrz jak i stan wewnętrzny człowieka.

 

STEROWANIE-przekazanie podjętej decyzji efr\ektorom oraz wykonywanie tej decyzji.

 

Działanie człowieka na maszynę w celu wykonania pożądanych zmian w procesie pracy.”Wyjściem” są efektory „wyjściem”urządzenia sterujące maszyny.

 

Jest to zamknięty proces pracy

 

Maszyna

Człowiek



















                         1           2                                                   4           5          6                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 A                             B                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                D                            C                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    3                                                                                       7

A, B  -percepcja

C,D – sterowanie

1-zasilanie maszyny w energię

2-zasilanie maszyny w surowiec

3-gotowy produkt

4- zasilenie człowieka w energię (węglowodany, tłuszcze, białka)

5-odziaływanie materialnego czynnika środowiska pracy

6-stosunki międzyludzkie

7-stosunki międzyludzkie (nasze oddziaływanie)

 

 

3 grupy czynników, które mogą wpływać obciążająco na człowieka w czasie pracy:

-praca

-warunki jej wykorzystywania  (pracy)

-świadczenia (wykonanej pracy)

 

PN (Polskie Normy) ciężkiej pracy   powyżej 2000 kcal/8 godz    dla mężczyzny

                                                                      powyżej 1300 kcal/8 godz    dla kobiety

 

BHP-zespół minimalnych warunków określonymi przepisami prawnymi, mających zabezpieczenie pracowników przed zagrożeniem dla ich życia i zdrowia występujących podczas pracy.

 

Cele BHP a cele ergonomi:

1)       optymalizacja wysiłku fizycznego i psychicznego

2)       maksymalizacja bezpieczeństwa pracy

3)       optymalizacja odziaływania materialnego środowiska pracy

4)       optymalizacja samopoczucia pracujących i ich wrażeń estetycznych

 

Bezpieczeństwo pracy zapewnia ochronę życia, a ergonomia ochronę zdrowia.

BHP odnosi sie do zbiorowości.

BHP jest egalitarne, a ergonomia wiąże się z podejściem indywidualistycznym.

 

W przemyśle rozróżniamy 4 rodzaje ergonomi:

1)       korekcyjna-wprowadzanie korekt; zmiana na lepsze tego co już jest (ulepszanie)

2)       koncepcyjna-stara się wprowadzać ulepszenia w trakcie projektowania

3)       warunków pracy-ulepszanie warunków pracy, dostosowanie do człowieka

4)       wyrobów-zajmuje się produktami pracy człowieka

 

PRACA- świadoma, społeczna i celowa działalność człowieka. (A. Smith i D. Ricardo)

 

PRACA- w sensie psychofizycznym jest to świadome wykonywanie przez ustrój ludzkich dowolnych czynności wymagających wydatkowania sił, wydatkowania i przemiany energii, więcej niż jest to niezbędne dla spoczynkowej przemiany materii ustroju, co dzieje się nawet wówczas, gdy nie ma ruchu w sensie fizykalnym (np. Trzymamy w ręce ciążar).

 

Podział pracy wg G. Lehmanna

 

PRACA:

1)       Fizyczna:

-statyczna

-dynamiczna

2)       Umysłowa

 

PRACA DYNAMICZNA- odbywa się przy udziale skurczów izotonbicznych; mięsień powoduje przemieszczanie części ciała względem siebie. Podczas pracy na przemian skurcze i rozkurcze umożliwiają przepływ krwi, dostarczają tlen, a jednocześnie zbierają produkty przemiany materi i ciepło.

 

PRACA STETYCZNA- odbywa się przy udziale skurczu izotonicznych  mięśnia, który nie zmienia swojej długości, zwiększa tylko stopniowo swoje napięcie.

 

 

 

Tylko część wyzwalającej się w mięśniach energii dynamicznej zostaje zamieniona na pracę mechaniczną, reszta zmienia się w ciepło.

 

W zależności od ilości energii chemicznej zamienionej na pracę mechaniczną, podobnie jak w silnikach, możemy mówić o sprawności pracy mięśnia.

 

Sprawność izolowanego mięśnia wynosi ok 30%, tj nie przekracza sprawności Diesla. Jednak straty przy przekazywaniu energii przez układy oddźwigni kostnych w ustroju są tak duże, że ostatevznie współczynnik pracy użytecznych wynosi ok 10%.

 

Wykorzystanie pracy mięśni do wykorzystania ciężkich, prymitywnych prac fizycznych stanowi z ogólnospołecznego punktu widzenia marnotractwo.

 

 

1cal = 4,183kJ

 

1kcal*waga(kg)*1h=PPM(Podstwaowa przemiana materii)

 

MIKROKLIMAT (topoklomat) – zespół elementów mateorologicznych, typowych pod względem wartości i trybu zmian dla badanego organicznego pomieszczenia lub niewielkiej miejscowości.

 

 

MIKROKLIMAT:

1)naturalny

2)sztuczny:

-zamierzony

-niezamierzony

 

Czynniki mikroklimatu:

-temperatura

-wilgotnośc

-ruch powietrza

-ciśnienie

 

Oświetlenie : 80-90% informacji odbieramy wzrokowo.

 

AKOMODACJA – NASTAWCZOŚĆ- tzw zdolność oka do nastawiania się na ostre widzenie od „punktu blizy” do nieskończoności. Zdolność tą zawdzięczamy biologicznemu rozwiązaniu budowy soczewki oka, która może zmienić swą krzywiznę.

 

ADAPTACJA – zdolnośc siatkówki do zmian natężenia oświetlenia.

 

Stosunek okien do powierzchni wynosi:

-1:10 w budownictwie

-1:8 w hotelach

 

 

0-16 herców -wibracje drgania

16-20000 herców – słyszalne dźwięki

 

decybel-jednostka natężenia hałasu

 

 

HAŁAS TO PRZESZKADZAKJĄCY DŹWIĘK”

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin