4.03.2012r.
CHLOR:
ð Źródłem chloru jest sól kuchenna występująca powszechnie w produktach spożywczych.
ð Chlor jest obok sodu głównym składnikiem płynu zewnątrzkomórkowego (96 – 110 mmoli/l, 3400 – 3900 mg/l)
ð Występuje również w płynie wewnątrzkomórkowym (8 mmoli/l)
ð Wchodzi w skład soku żołądkowego zapewniając odpowiednie pH ~ 1,5
METABOLIZM:
ð Zawartość chloru w organizmie wynosi ok. 75 g.
ð Chlor wchłania się z przewodu pokarmowego na drodze dyfuzji.
ð Chlor jest wydalany:
→ Z moczem (5000 – 7500 mg/l)
→ Z potem (700 – 1200 mg/l)
→ Jest reabsorbowany w nerkach w kanalikach bliższych oraz dalszych
ROLA W ORGANIŹMIE:
ð Współdziała wraz z sodem w utrzymaniu odpowiedniej ilości wody w organizmie.
ð Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową płynów.
ð Zapewnia odpowiednie ciemnienie osmotyczne płynu zewnątrzkomórkowego.
ð Jako składnik HCI bierze udział w trawieniu białek w żołądku
ð Niezbędny do aktywacji amylazy ślinowej
ð Główny jon erytrocytów
ð Jest odpowiedzialny za przewodnictwo impulsów nerwowych
HIPER I HIPOCHLOREMIA:
ð Podobnie jak w przypadku sodu nadmiar chloru może wystąpić przy nadmiernej podaży soli wraz z dieta przy zbyt niskiej podaży płynów
ð Hiperchloremia jest zjawiskiem rzadkim, może doprowadzić do gromadzenia się płynów w organizmie prowadzić do nadciśnienia
ð Niedobór chloru w diecie jest wynikiem zwiększonych strat chloru wraz z potem oraz poprzez biegunkę i wymioty
ð Głównym objawem hipochloremii są konwulsje
ZAPOTRZEBOWANIE:
ð Dzienny pobór chloru wraz z pożywieniem wynosi ok. 6g
ð Zalecane dzienne spożycie dla dorosłych wynosi 750 – 800 mg na osobę
ð Zapotrzebowanie wzrasta w zależności o warunków klimatycznych oraz poziomu aktywności fizycznej o może wzrastać do 12 - 16 g.
POTAS:
ð Występuje powszechnie w mięsie rybach mleku przetworach mlecznych pieczywie warzywach i owoców
ð Jest głównym składnikiem (90%) płynu wewnątrzkomórkowego 150 mmoli/l
ð Występuje również w płynie zewnątrzkomórkowym 3,2 – 5,5 mmoli/l co odpowiada 130 - 220 mg/k
ð Potas jest również magazynowany w kościach (8%)
ð Zawartość potasu w organizmie wynosi ok. 180 g
ð Wchłanianie potasu następuje na drodze dyfuzji
ð Potas wydalany jest:
→ Z moczem 800 – 3200 mg/l
→ Z potem 160 – 320 mg/;
→ Nerki maja ograniczona zdolność do reabsorbcji potasu jego stężenie w moczu pomimo niedoborów przez dłuższy czas utrzymuje się na poziomie 10 mmoli/l prowadząc do niedoborów potasu
ð Reabsorbcja następuje głownie w kanalikach bliższych i Petki Henlego i jest zmniejszana przez aldosteron oraz kwasice metaboliczna
ROLA POTASU:
ð Jest pod wieloma względami antagonista sodu i wapnia
ð Utrzymuje odpowiedni bilans wody
ð Wpływa na równowagę kwasowo zasadowa
ð Utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne płynów
ð Jest odpowiedzialny za właściwy tonus mięśniowy
ð Odpowiada za powstawanie potencjału czynnościowego.
ð Zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego
ð Aktywuje czynność wielu enzymów zwłaszcza biorących udział w procesach energetycznych
ð Bierze udział w uwalnianiu Negri ATP
POTAS HIPERKALMIEMIA:
ð Jest najczęstszym wynikiem upośledzonego wydalania potasu przez nerki
ð Może być również wynikiem podania dożylnego zbyt dużej dawce
ð Podanie dożylne potasu wymaga obecności lekarza
ð Skutki:
→ Zwolnienie akcji serca, które może prowadząc do zatrzymania w fazie skurczu
→ Arytmia
→ Spadek siły mięśniowej
→ Apatia
→ Mrowienie kończyn i ust
HPOKALIEMIA
ð Jest zjawiskiem bardzo rzadkim
ð Występuje w przypadku jadłowstrętu psychicznego wymiotów i biegunki stosowania środków przeczyszczających i moczopędnych jak również bardzo intensywnego wysiłku fizycznego w gorącym klimacie (potas zwiększa przepuszczalność błon komórkowych)
→ Upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego
→ Zwiotczenie mięsni szkieletowych
→ Porażenie mięśni gładkich min. Przewodu pokarmowego
→ Zaburzenia rytmu serca (często-skurcz)
ð Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osób dorosłych wynosi ok. 2000 mg
ð Zapotrzebowanie na potas może wzrastać w zależności os stanu fizjologicznego organizmu nawet 9 – 13 g na osobę na dzień
WAPŃ
ð Główne źródło wapnia stanowią: mleko produkty mleczne żółtka jaj fasola ciemno-liściastych warzyw rybach jadalnych w całości (puszkowane).
ð W organizmie 99 % wapnia zmagazynowane jest w kościach.
ð Wapń występuje również we krwi w ilości do 2,1 – 2,9 mmola (15 – 85 mg) oraz w bardzo małej ilości w pływnie wewnątrzkomórkowym (0,01)
ð Zawartość wapnia w organizmie ok. 1500 g.
ð Wchłanianie wapnia następuje słownie na drodze transportu aktywnego przy pomocy witaminy D.
ð W przypadku dużej podaży wapnia wraz z dietą wchłanianie następuje również na drodze dyfuzji biernej.
ð Wapń absorbowany jest w 30 – 40% a w okresach intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji i zwiększonego zapotrzebowania wzrasta do 75 %
PIJ MLEKO! BĘDZIEWSZ WIELKI:
ð Pula wapnia w organizmie buduje głownie do 25 roku życia.
ð Po 40 – 45 roku życia straty wapnia wynoszą 0,2 – 0,5% rocznie.
ð Bezpośrednio przed i po menopauzie straty wapnia mogą wynosić 2 – 5 %.
Metabolizm:
ð Gospodarkę wapniowa regulują parathormon OTH oraz kalcytonina SN 211.
ð Parathormon wydzielany przez przytarczyczne w przypadki niskiego stężenia wapnia hamuje wydzielanie wapnia z moczem oraz stymuluje uwalnianie wapnia z kości.
ð Obecność laktozy niskiego pH obecność AA zasadowych, żółci i kwasów organicznych (cytrynowy) promuje wchłanianie .
ROLA W ORGNIŹMIE:
ð Wraz z fosforem buduje kości nadając im odpowiednia twardość.
ð Jest czynnikiem biorącym udział w procesach krzepnięcia krwi aktywując przemiany protrombiny w trombinę.
ð Jest nie zbędny do kurczenia mięśni.
ð Bierze udział w powstawaniu potencjału czynnościowego
ð Wraz z magnezem odpowiada za szczególność naczyń krwionośnych
ð Jest aktywatorem lub inhibitorem wielu enzymów ATP, enzymy trawienne
ð Jest przekaźnikiem II-go rzędu dla wielu hormonów
ð Jest składnikiem otolitów
HIPERKALCEMIA:
ð Jest zjawiskiem rzadkim.
ð Wynikać może z przedawkowania witaminy D (zwłaszcza u dzieci) lub tez nadmiernego spożywania wapnia z preparatów farmaceutycznych w ilości 3 – 4 g dziennie.
→ Upośledzenie wchłanianie cynku miedzo żelaza magnezu oraz fosforu
→ Arytmia i częstoskurcz
→ Powstawanie kamieni w woreczku żółciowym i nerkach
→ Zwapnienie tkanek mięśniowych
→ Jadłowstręt
→ Nudności i wymioty
HIPOKALCEMIA:
ð Jest zjawiskiem bardzo częstym
ð Wynika niehonor wapnia w pożywieniu jak również z niedoborów witaminy D w diecie
→ Tężyczka objawiająca się mrowieniem warg, języka palców i kończyn oraz ogólnymi bolami sieniowymi oraz kurczami mięśni rak stop i twarzy
→ Krzywica dotycząca zwłaszcza dzieci
→ Osteomalacja (demineralizacja) u dorosłych
→ Osteoporoza (utrata masy kostnej)
→ Złamania kości
Zapotrzebowanie:
ð Spożycie wapnia ściśle jest związane ze spożyciem fosforu
ð Stosunek molowy wapnia do fosforu w diecie powinien wynosić 1:1 co odpowiada stosunkowi wagowemu 1,3:1
ð Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osób dorosłych wynosi 800 – 1200 mg/osobę
ð Zapotrzebowanie wzrasta w kobiet ciężarnych, w okresie laktacji, w okresie rekonwalescencji oraz w okresie postmenopauzalnym do 16500 – 2000 a wśród sportowców
MAGNEZ:
ð Głównym źródłem magnezu są: zielone warzywa liściaste, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, mleko przetwory mleczne owoce morza.
ð 55 – 65 % występuje w kościach
ð 40 – 45 % w tkankach (15 mmoli/l)
ð 1 % w płynie zewnątrzkomórkowym (0,7 – 1,5 mmoli/l 16 – 30 mg/l)
ð Organizm zawiera ok. 25 g magnezu.
ð Magnez jest wchłaniany na drodze dyfuzji ułatwionej oraz częściowo na drodze transportu miernego
ð
ð Warunkuje twardość kości
ð Jest niezbędny w przebiegu -oksydacji warunkując wyłącznie metabolitów do cyklu Krebsa
ð Warunkuje fosforylację glukozy
ð Warunkuje resyntezę fosfo-kreatyny
ð Jest niezbędny do syntezy białek ustrojowych (aktywacja aminokwasów i przyłączanie tRNA)
ð Łącząc Sue z fosfolipidami zapewnia spójność błon
ð Utrzymuje strukturę kwasów nukleinowych
ð Wraz z wapniem uwalnianie ACTH z zakończeń nerwowych
ð Niezbędny do przemian witaminy D3 (aktywność hydrolazy)
ð Hamuje ATP Azę miozynową hamując skurcz mięśni
Hipo i hipermagnezemia:
ð Hiper- Jest wynikiem niewydolności ner...
annakrusz