WINO TRUSKAWKOWE.doc

(20 KB) Pobierz

Wino Truskawkowe

 

Przepis nr. 01

 

Truskawki nadają się do wyrobu win raczej silnych, deserowych. Należy dokładnie usunąć owoce nadpsute, niedojrzałe, szypułki i listki. Zgnieść, sparzyć odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po 1 dniu przecedzić, wycisnąć miazgę, do powstałego płynu dodać roztworu cukrowego, pożywki i kwasku cytrynowego według przepisu. Wino bez dodatku kwasku łatwo czernieje, dlatego najlepiej je spasteryzować. Truskawki są dobrym dodatkiem do malin w ilości około 50%.

 

Przykłady na 10l wina:

wino 12% - 13%

wino 17%

7kg truskawek

7kg truskawek

4,5l wody

4l wody

1,7kg cukru

2,8kg cukru

3g pożywki

4g pożywki

20g kwasku cytrynowego

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin