Biryani-pyszny ryż z kurczakiem.doc

(237 KB) Pobierz
Biryani- pyszny ryż z kurczakiem

Biryani- pyszny ryż z kurczakiem

składniki

·         3 sztuki ćwiartek z kurczaka możesz kupić jakiekolwiek inne mięso z kurczaka, np. pałki itp

·         0.5 kg ryżu Basmati albo jakiegoś dobrego, zwykłego białego ryżu który nie będzie się kleił- ma być po ugotowaniu sypki

·         2 cebule

·         3 ząbki czosnku

·         spory kawałek imbiru ok.3 centymetrowy

·         1 puszka pomidorów lub świeże

·         sok z 1 cytryny

·         przyprawy:

·         sól wg uznania

·         ziarenka pieprzu ok.3/4 łyżeczki- można je lekko rozbić w moździerzu

·         kilka ziarenek kardamonu (rozłupać)*

·         1 łyżeczka chilli mielone

·         1 .5 łyżeczki garam masala

·         1 łyżeczka zeera*

·         1 łyżeczka przyprawy np. Bombay Biryani Mix Masala

·         suszone liście kozieradki (Kasoori Methi)*

·         suszone lub świeże papryczki chilli*

·         * przyprawy zaznaczone gwiazdką nie są konieczne, bo też nie każdy ma dostęp do nich; ja np. mieszkam w Gdańsku i- co prawda- jest tu sklep Kuchnia Świata, ale mają drożej i mały wybór przypraw.

 

Sposób przygotowania

1.     Ryż namocz w wodzie na ok. 1.5-2h.Kurczaka obierz ze skóry, podziel na 3 części. Cebulę, czosnek i imbir- tak jak w pozostałych przypadkach- doprowadź do brązowości. Następnie dodaj kawałki kurczaka uprzednio umytego niech się trochę podsmaży. Dodaj sól, a potem sok z cytryny (mięso nie będzie wydzielało zapachu).Dodaj puszkę pomidorów, rozgnieć je trochę i dobrze wymieszaj. Po ok 8 minutach dodaj przyprawy: garam masalę, zeerę*, chilli, mix do kurczaka (jak masz), świeże papryczki (pokrojone) 2-3 szt* a jak suszone to rozdrobnij w moździerzu, ziarenka pieprzu i kardamon. Wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu. Wstaw ryż. Gotuj do czasu jak będzie "aldente" ale nie twardy; sypki. Dolej trochę wody do kurczaka, a następnie dodaj ryż. Dobrze wymieszaj. Dodaj troszkę suchej kozieradki* (1 łyżeczkę). Gotuj jeszcze ok. 10-15 min aż wszystko się wchłonie (nie może być żadnej wody, musi wsiąknąć). Następnie wyłącz, pokrywkę owiń ścierką i przykryj ryż. Pozostaw na ok 10 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin