Parpadelle z grzybami leśnymi w winnym sosie.docx

(113 KB) Pobierz

Parpadelle z grzybami leśnymi w winnym sosie

 

Składniki

 

http://gotowanie.onet.pl/0

350 g makaronu parpadelle

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

około 200g grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

około 150ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

125 ml śmietanki 12% (słodkiej) lub kremówki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 pęczka natki pietruszki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2-3 ząbki czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

około 150g parmezanu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Sól (Vegeta) i pieprz

                        

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Makaron ugotować al dente.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na plasterki lub na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę oliwy, przełożyć cebulę i czosnek, a następnie zeszklić, uważając by się nie przypaliły. Przełożyć grzyby i dusić do momentu, aż będą dostatecznie miękkie. Zwiększyć gaz, wlać wino, wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić Vegetą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć gaz do minimum, zahartować śmietankę dodając do niej kilka łyżek sosu powstałego w trakcie smażenia, a następnie przelać na patelnię i dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Posiekać pietruszkę, a parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Pietruszkę i połowę parmezanu dodać do przyrządzanego sosu, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu jeszcze około 2-3 minut.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Makaron wymieszać z sosem, ułożyć na talerzach w formie gniazda, posypać pozostałym parmezanem, przybrać świeżą mięta lub bazylią

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin