ELEGANCKI ZWIJAK
- 2 czubate łyżki masła lub margaryny
- 2-3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- ½ kg mąki
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 puszka (850ml) moreli
- 10 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 słoik konfitur morelowych
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Masło lub margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać odrobinę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z resztą mąki, cukru, mleka, wbić jajo i wyrobić na gładką masę. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). W tym czasie odsączyć na sicie morele, pozostawiając 2-3 do dekoracji, resztę drobno posiekać. Posiekać orzechy. Połączyć konfitury, orzechy, rozdrobnione morele, tartą bułkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować. Nałożyć przygotowaną masę, zwinąć i uformować wałeczek, zlepiając jego końce. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i znów odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 min. Po 15 minutach pieczenia nakryć ciasto pergaminem, aby nie przypalił się wierzch. Kiedy zwijak przestygnie posmarować go lukrem, przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru. Ozdobić morelami.
bakawojtek