Strudel z jabłkami.doc

(24 KB) Pobierz
Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami

Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie; 60 minut. Dla 6 osób

Ciasto

§         25 dag mąki,

§         jajko,

§         szczypta

§         soli,

§         łyżka roztopionego masła

Nadzienie

§         1 kg jabłek,

§         50 g mielonych orzechów laskowych

§         50 g rodzynków,

§         łyżka rumu

§         sok z cytryny,

§         10 dag cukru

§         szczypta cynamonu

Pozostałe składniki

§         3 łyżki mąki, 80 g roztopionego

§         masła, 1/81 kwaśnej śmietany

§         1/81 słodkiej śmietany

§         masło do smarowania blachy

©        Z maki, soli, jajka i ok. 1/81 letniej wody zagnieść ciasto, uformować w kule, posmaro­wać roztopionym masłem, przykryć ogrzana miską i od­stawić na 60 min.

©        Rodzynki skropić rumem. Jabłka obrać, poszatkować. Skropić sokiem z cytryny, wy­mieszać z cukrem, bakaliami i cynamonem. Ciasto rozwał­kować cienko na dużej, posy­panej mąka serwecie, następ­nie rozciągać je na grubość papieru. Płat posmarować kwaśną śmietaną i rozłożyć nadzienie. Zwinąć i posma­rować roztopionym masłem. Piec 60 min w nagrzanym do 200 °C piekarniku.

©        Kiedy strudel zacznie się rumienić, posmarować go kilka razy roztopionym ma­słem i skropić słodką śmie­tanką. Przed podaniem po­sypać cukrem pudrem. Naj­lepszy jest na ciepło, z bita śmietana i kulka lodów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin