Strudel z jabłkami
Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie; 60 minut. Dla 6 osób
Ciasto
§ 25 dag mąki,
§ jajko,
§ szczypta
§ soli,
§ łyżka roztopionego masła
Nadzienie
§ 1 kg jabłek,
§ 50 g mielonych orzechów laskowych
§ 50 g rodzynków,
§ łyżka rumu
§ sok z cytryny,
§ 10 dag cukru
§ szczypta cynamonu
Pozostałe składniki
§ 3 łyżki mąki, 80 g roztopionego
§ masła, 1/81 kwaśnej śmietany
§ 1/81 słodkiej śmietany
§ masło do smarowania blachy
© Z maki, soli, jajka i ok. 1/81 letniej wody zagnieść ciasto, uformować w kule, posmarować roztopionym masłem, przykryć ogrzana miską i odstawić na 60 min.
© Rodzynki skropić rumem. Jabłka obrać, poszatkować. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem, bakaliami i cynamonem. Ciasto rozwałkować cienko na dużej, posypanej mąka serwecie, następnie rozciągać je na grubość papieru. Płat posmarować kwaśną śmietaną i rozłożyć nadzienie. Zwinąć i posmarować roztopionym masłem. Piec 60 min w nagrzanym do 200 °C piekarniku.
© Kiedy strudel zacznie się rumienić, posmarować go kilka razy roztopionym masłem i skropić słodką śmietanką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepszy jest na ciepło, z bita śmietana i kulka lodów.
bakawojtek