Ciasteczka z galaretką pomarańczową
Ciasto:
§ 30 dag mąki
§ 20 dag masła
§ 10 dag cukru pudru torebka cukru waniliowego
§ jako
§ łyżka margaryny
§ pomarańcza
§ 3 łyżki soku pomarańczowego
§ dżem pomarańczowy
§ 5 dag wiórków kokosowych
§ sól
Do dekoracji:
§ opakowanie (10 dag) polewy czekoladowej
§ 4 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodać szczyptę soli, wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno pokrojoną pomarańczę. Wsypać przesianą mąkę, wbić jajo, wlać sok pomarańczowy, wyrobić. Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i chłodzić 3 godz. w lodówce, po czym rozwałkować na placek grubości 3 mm, nożem lub ozdobnym radetkiem wyciąć z niego romby lub trójkąty, ułożyć je luźno na natłuszczonej dużej blasze i piec 20-25 min w temperaturze 180°C (powinny być jasnozłote). Tymczasem dżem zagotować w rondelku, cały czas mieszając, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka. Polać ciasteczka polewą przygotowaną według instrukcji na opakowaniu, posypać skórką pomarańczową.
bakawojtek