Ciasteczka z galaretką pomarańczową.doc

(23 KB) Pobierz
Ciasteczka z galaretką pomarańczową

Ciasteczka z galaretką pomarańczową

Ciasto:

§         30 dag mąki

§         20 dag masła

§         10 dag cukru pudru
torebka cukru waniliowego

§         jako

§         łyżka margaryny

§         pomarańcza

§         3 łyżki soku pomarańczowego

§         dżem pomarańczowy

§         5 dag wiórków kokosowych

§         sól

Do dekoracji:

§         opakowanie (10 dag) polewy czekoladowej

§         4 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodać szczyptę soli, wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno pokro­joną pomarańczę. Wsypać przesianą mąkę, wbić jajo, wlać sok poma­rańczowy, wyrobić. Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i chło­dzić 3 godz. w lodówce, po czym rozwałkować na placek grubości 3 mm, nożem lub ozdobnym radetkiem wyciąć z niego romby lub trój­kąty, ułożyć je luźno na natłuszczonej dużej blasze i piec 20-25 min w temperaturze 180°C (powinny być jasnozłote). Tymczasem dżem zagotować w rondelku, cały czas mieszając, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka. Polać ciasteczka polewą przygotowaną według instruk­cji na opakowaniu, posypać skórką pomarańczową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin