Truskawki z bazylią i pieprzem
600 g świeżych truskawek bez szypułek
Cukier puder do posypania
150 ml słodkiego deserowego białego winka
Łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki aromatu waniliowego
12 świeżych listków bazylii
Czarny pieprz
1. truskawki włożyć do miski, przyprószyć cukrem pudrem, skropić winem, ewentualnie octem i i wanilią. Posypać połową listków bazylii. Wstawić do lodówki na 1 – 4 h.
2. tuż przed podaniem usunąć listki bazylii, przełożyć truskawki do płaskiej misy i polać pozostałym sosem. Udekorować świeżymi listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!
```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Zapiekane śliwki pod kruszonką
120 g mąki
Łyżeczka przyprawy korzennej
60 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
60 g cukru pudru
½ kg śliwek przekrojonych bez pestek
1. rozgrzać piekarnik do 180 C. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną w misce, dodać masło i paluszkami utrzeć mąkę na drobną kruszonkę, dodać 25 g cukru pudru i zamieszać.
2. w drugiej misce wymieszać resztę cukru i śliwki, jeśli są bardzo kwaśne dodać więcej cukru. Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym i posypać kruszonką.
3. piec aż śliwki zrobią się miękkie, a kruszonka złota i chrupiąca, czyli gdzieś tak do 50 min.
4. podawać można na gorąco i zimno z cukrem pudrem, śmietanką i lodami….koniecznie waniliowymi
Można użyć też jabłek, brzoskwiń, jeżyn i rabarbaru
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Pomidory nadziewane makaronem porcja gdzieś tak dla 4 osób
5 łyżek oliwy i ciut więcej do natłuszczenia formy
8 dużych pomidorów
115 g drobnego makaronu np. krótkie rurki
8 czarnych oliwek bez pestek drobno posiekanych
2 łyżki bazylii drobno posiekanej….od biedy suszonej
1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej………ja nie lubię
60 g startego sera
Sól i pieprz
1. papier do pieczenia nasmarować oliwą
2. odkroić wierzchy pomidorów i odłożyć….przydadzą się, pomidory mają się utrzymywać w pionie….jeśli będą jak pijane zające, odkroić cienkie paseczki z dołu
3. wybrać miąższ i przetrzeć przez sito, wnętrze pomidorów osuszyć(nie suszarką J )
i odstawić na bok
4. w lekko osolonej wrzącej wodą z 1 łyżką oliwy ugotować makaron na półmiękko, odcedzić i odstawić
5. w misce wymieszać oliwki, bazylię, natkę i ser starty, dodać przetarte pomidor, makaron, resztę oliwy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
6, masę makaronową nałożyć do każdego pomidora, przykryć odkrojonym wierzchem,
tak przygotowane ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15- 20 min w temp. 190 C.
7. wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, ułożyć na półmisku i jeść J
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Babka z makaronu nitki dla 4 osób
75 g masła i ciut więcej do nasmarowania formy
200 g makaronu nitki lub spaghetti
Łyżka oliwy
1 posiekana cebula
120 4 pieczarek
1 zielona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w cienkie krążki
150 ml mleka
3 lekko roztrzepane jaja
2 łyżki kremówki
1 łyżeczka suszonego oregano i gałki muszkatołowej
1 łyżka startego sera
1. tortownicę (20 cm)nasmarować masłem.
2. w lekko osolonej wrzącej wodą z 1 łyżką oliwy ugotować makaron na półmiękko, odcedzić i ponownie przełożyć do garnka, dodać 25 g masła i wymieszać.
3. spód i boki formy wyłożyć makaronem.
4. na patelni zeszklić cebulkę, dodać pieczarki i paprykę, jak się ładnie usmaży przekładamy do formy.
5. ubić mleko, jaja i śmietanę, dodać oregano, doprawić do smaku gałką i pieprzem, ostrożnie przełożyć do formy i doprawić serem.
6. piec do 45 min w temp. 180 C aż nadzienie się zetnie.
7. wyjąć i podawać na gorąco z sałatką z pomidorów i bazylii…….pycha!
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
2 SZYBKIE DESERY
Mus twarożkowy z makiem na 8 osób
3 łyżeczki żelatyny
1 pomarańcza
Ciutek z laski wanilii, ale od biedy aromat wystarczy
2 łyżki rumu
250 g twarożku
250 g maku
2 cukry waniliowe
300 g kremówki
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut.
Pomarańczę sparzyć i otrzeć skórkę, z owocu wycisnąć sok.
W rondelku wymieszać rum i wanilię, skórkę i sok, dodać żelatynę i podgrzać aż się rozpuści.
Twarożek wymieszać z makiem, cukrami i sokiem z żelatyną.
Włożyć do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy serowo-makowej i znów do lodówki na jakieś 2 do 3 h………….pycha!
Truskawki z mozzarellą na 4 porcje
125 g mozzarelli
50 ml likieru z pomarańczy, od biedy soku po prostu
1 cukier waniliowy
70 g białej czekolady
70 g śmietanki
Aromat waniliowy
16 dużych truskawek
Mozzarellę pokroić w plasterki grubości 1,5 cm, a każdy z tych plasterków na ćwiartki.
Likier(sok) mieszamy z cukrem waniliowym i tym polewamy ser i odstawiamy.
Czekoladę posiekać, dodać śmietankę i aromatu troszkę i gotować, aż czekolada się nie rozpuści, ostawić do ostygnięcia. Truskawki umyte kroimy w poprzek na połówki, pomiędzy połówki truskawek wkładamy kawałek sera i każdą taką truskawkę nadziewamy na wykałaczkę. Podajemy z sosem czekoladowym……..pyszota J
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Sałatka z jajek i pieczarek
5 łyżek śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka chrzanu
½ łyżeczki nie za ostrej musztardy
Pęczek pietruszki…ja nie lubię
Szczyptę soli, pieprzu, cukru i gałki m
4 jaja
200 g pieczarek
Ze śmietany i oleju, soku z cytryny, chrzanu i musztardy robimy kremowy sos.
Pietruszkę posiekać drobno i dodać do sosu, całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką. Jaja obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć koliście z pieczarkami na talerzu i polać sosem. Podawać z tostem lub bagietką.
Koronkowe naleśniki z owocami na 4 osób
Na naleśniki:
3 białka
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki zimnej wody
Łyżeczka oleju
Nadzienie:
Winogrona, brzoskwinie, ananas może być też arbuz i melon
Imbir
Troszkę sherry, ale niekoniecznie
1. przygotować owocowe nadzienie, dodać trochę imbiru, polać sherry, przykryć szczelnie folią i ostawić.
2. przygotować koronkowe naleśniki, w małym naczyniu wymieszać na gładką masę białka, mąkę kukurydzianą i zimną wodę. Naleśniki smażymy w taki sposób, by uzyskać efekt koronki, usmażone naleśniki odsączyć na ręczniku kuchennym i wstawić w ciepłe miejsce.
3. przed podaniem ułożyć po naleśniku na talerzach i przykryć warstwą owoców. Zawinąć na naleśnik.
Sezamowe banany
4 banany pokrojone na kawałki
3 łyżki soku z cytryny
115 g cukru
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki sezamu
150 ml twarożku
1 łyżka cukru pudru
1. banany przełożone do miski, polewamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy(sok chroni przed ściemnieniem).
2. wodę wlewamy do rondelka, wsypać cukier, gotować aż do skarmelizowania na złoty kolor.
3. banany osączyć na ręczniku papierowym, blachę wykładamy pergaminem i układamy banany, ale tak by się nie stykały.
4. gotowym karmelem polewamy banany, tylko szybciutko, by się nie ściął, polane banany posypujemy sezamem i odstawiamy do ostygnięcia.
5. twarożek mieszamy z cukrem i aromatem.
6. banany ułożone na talerzach podajemy z twarożkiem.
Sałatka przekładaniec
Ananas z puszki
Seler ze słoika
Jakaś tam wędlina, może być szynka i polędwica
Puszka kukurydzy
6 jaj
Śmietana majonez…………………..wszystkiego według uznania
Na spód dość głębokiej miski, najlepiej przeźroczystej najpierw wkładamy seler, można go trochę posiekać, na niego kładziemy pokrojony w cząstki ananas, dalej wędlinę, zasypujemy kukurydzą, absolutnie nie mieszamy!
Na samej górze układamy dookoła jajka pokrojone na ćwiartki.
Całość zalewamy sosem z majonezu i śmietany, który doprawiamy solą i pieprzem, on tam sobie ładnie spłynie.
Ja zawsze tuż przed podaniem polewam raz jeszcze i ozdabiam cząstkami lub plasterkami pomidora.
Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyk w oleju puszka lub dwie w zależności ile chcemy tej sałatki
Ryż lub makaron……..z jednym i drugim dobrze smakuje
Czerwona fasola
Ogórki konserwowe
Kukurydza
Papryka marynowana
Pieczarki marynowane…………….wszystkiego według uznania
Majonez
Sol i pieprz
Wszystkie składniki drobno pokrojone mieszamy ze sobą…. i finto J
kawowaKawiarenka