Truskawki z bazylią i pieprzem.doc

(50 KB) Pobierz
Truskawki z bazylią i pieprzem

Truskawki z bazylią i pieprzem

 

600 g świeżych truskawek bez szypułek

Cukier puder do posypania

150 ml słodkiego deserowego białego winka

Łyżka octu balsamicznego

½ łyżeczki aromatu waniliowego

12 świeżych listków bazylii

Czarny pieprz

 

1.      truskawki włożyć do miski, przyprószyć cukrem pudrem, skropić winem, ewentualnie octem i i wanilią. Posypać połową listków bazylii. Wstawić do lodówki na 1 – 4 h.

2.      tuż przed podaniem usunąć listki bazylii, przełożyć truskawki do płaskiej misy i polać pozostałym sosem. Udekorować świeżymi listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Zapiekane śliwki pod kruszonką

 

120 g mąki

Łyżeczka przyprawy korzennej

60 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę

60 g cukru pudru

½ kg śliwek przekrojonych bez pestek

 

1.      rozgrzać piekarnik do 180 C. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną w misce, dodać masło i paluszkami utrzeć mąkę na drobną kruszonkę, dodać 25 g cukru pudru i zamieszać.

2.      w drugiej misce wymieszać resztę cukru i śliwki, jeśli są bardzo kwaśne dodać więcej cukru. Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym i posypać kruszonką.

3.      piec aż śliwki zrobią się miękkie, a kruszonka złota i chrupiąca, czyli gdzieś tak do 50 min.

4.      podawać można na gorąco i zimno z cukrem pudrem, śmietanką i lodami….koniecznie waniliowymi

 

Można użyć też jabłek, brzoskwiń, jeżyn i rabarbaru

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Pomidory nadziewane makaronem porcja gdzieś tak dla 4 osób

 

5 łyżek oliwy i ciut więcej do natłuszczenia formy

8 dużych pomidorów

115 g drobnego makaronu np. krótkie rurki

8 czarnych oliwek bez pestek drobno posiekanych

2 łyżki bazylii drobno posiekanej….od biedy suszonej

1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej………ja nie lubię

60 g startego sera

Sól i pieprz

 

1.      papier do pieczenia nasmarować oliwą

2.      odkroić wierzchy pomidorów i odłożyć….przydadzą się, pomidory mają się utrzymywać w pionie….jeśli będą jak pijane zające, odkroić cienkie paseczki z dołu

3.      wybrać miąższ i przetrzeć przez sito, wnętrze pomidorów osuszyć(nie suszarką J )

i odstawić na bok

4. w lekko osolonej wrzącej wodą z 1 łyżką oliwy ugotować makaron na półmiękko, odcedzić  i odstawić

5. w misce wymieszać oliwki, bazylię, natkę i ser starty, dodać przetarte pomidor, makaron, resztę oliwy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

6, masę makaronową nałożyć do każdego pomidora, przykryć odkrojonym wierzchem,

tak przygotowane ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15- 20 min w temp. 190 C.

7. wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, ułożyć na półmisku i jeść J

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Babka z makaronu nitki dla 4 osób

 

75 g masła i ciut więcej do nasmarowania formy

200 g makaronu nitki lub spaghetti

Łyżka oliwy

1 posiekana cebula

120 4 pieczarek

1 zielona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w cienkie krążki

150 ml mleka

3 lekko roztrzepane jaja

2 łyżki kremówki

1 łyżeczka suszonego oregano i gałki muszkatołowej

1 łyżka startego sera

Sól i pieprz

 

1.      tortownicę (20 cm)nasmarować masłem.

2.      w lekko osolonej wrzącej wodą z 1 łyżką oliwy ugotować makaron na półmiękko, odcedzić  i ponownie przełożyć do garnka, dodać 25 g masła i wymieszać.

3.      spód i boki formy wyłożyć makaronem.

4.      na patelni zeszklić cebulkę, dodać pieczarki i paprykę, jak się ładnie usmaży przekładamy do formy.

5.      ubić mleko, jaja i śmietanę, dodać oregano, doprawić do smaku gałką i pieprzem, ostrożnie przełożyć do formy i doprawić serem.

6.      piec do 45 min w temp. 180 C aż nadzienie się zetnie.

7.      wyjąć i podawać na gorąco z sałatką z pomidorów i bazylii…….pycha!

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

2 SZYBKIE DESERY

 

Mus twarożkowy z makiem na 8 osób

 

3 łyżeczki żelatyny

1 pomarańcza

Ciutek z laski wanilii, ale od biedy aromat wystarczy

2 łyżki rumu

250 g twarożku

250 g maku

2 cukry waniliowe

300 g kremówki

 

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut.

Pomarańczę sparzyć i otrzeć skórkę, z owocu wycisnąć sok.

W rondelku wymieszać rum i wanilię, skórkę i sok, dodać żelatynę i podgrzać aż się rozpuści.

Twarożek wymieszać z makiem, cukrami i sokiem z żelatyną.

Włożyć do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy serowo-makowej i znów do lodówki na jakieś 2 do 3 h………….pycha!

 

Truskawki z mozzarellą na 4 porcje

 

125 g mozzarelli

50 ml likieru z pomarańczy, od biedy soku po prostu

1 cukier waniliowy

70 g białej czekolady

70 g śmietanki

Aromat waniliowy

16 dużych truskawek

 

Mozzarellę pokroić w plasterki grubości 1,5 cm, a każdy z tych plasterków na ćwiartki.

Likier(sok) mieszamy z cukrem waniliowym i tym polewamy ser i odstawiamy.

Czekoladę posiekać, dodać śmietankę i aromatu troszkę i gotować, aż czekolada się nie rozpuści, ostawić do ostygnięcia. Truskawki umyte kroimy w poprzek na połówki, pomiędzy połówki truskawek wkładamy kawałek sera i każdą taką truskawkę nadziewamy na wykałaczkę. Podajemy z sosem czekoladowym……..pyszota J

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Sałatka z jajek i pieczarek

 

5 łyżek śmietany

2 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka chrzanu

½ łyżeczki nie za ostrej musztardy

Pęczek pietruszki…ja nie lubię

Szczyptę soli, pieprzu, cukru i gałki m

4 jaja

200 g pieczarek

 

Ze śmietany i oleju, soku z cytryny, chrzanu i musztardy robimy kremowy sos.

Pietruszkę posiekać drobno i dodać do sosu, całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką. Jaja obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć koliście z pieczarkami na talerzu i polać sosem. Podawać z tostem lub bagietką.

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Koronkowe naleśniki z owocami na 4 osób

 

Na naleśniki:

3 białka

4 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki zimnej wody

Łyżeczka oleju

 

Nadzienie:

Winogrona, brzoskwinie, ananas może być też arbuz i melon

Imbir

Troszkę sherry, ale niekoniecznie

 

1.      przygotować owocowe nadzienie, dodać trochę imbiru, polać sherry, przykryć szczelnie folią i ostawić.

2.      przygotować koronkowe naleśniki, w małym naczyniu wymieszać na gładką masę białka, mąkę kukurydzianą i zimną wodę. Naleśniki smażymy w taki sposób, by uzyskać efekt koronki, usmażone naleśniki odsączyć na ręczniku kuchennym i wstawić w ciepłe miejsce.

3.      przed podaniem ułożyć po naleśniku na talerzach i przykryć warstwą owoców. Zawinąć na naleśnik.

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Sezamowe banany

 

4 banany pokrojone na kawałki

3 łyżki soku z cytryny

115 g cukru

4 łyżki zimnej wody

2 łyżki sezamu

150 ml twarożku

1 łyżka cukru pudru

Aromat waniliowy

 

1.      banany przełożone do miski, polewamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy(sok chroni przed ściemnieniem).

2.      wodę wlewamy do rondelka, wsypać cukier, gotować aż do skarmelizowania na złoty kolor.

3.      banany osączyć na ręczniku papierowym, blachę wykładamy pergaminem i układamy banany, ale tak by się nie stykały.

4.      gotowym karmelem polewamy banany, tylko szybciutko, by się nie ściął, polane banany posypujemy sezamem i odstawiamy do ostygnięcia.

5.      twarożek mieszamy z cukrem i aromatem.

6.      banany ułożone na talerzach podajemy z twarożkiem.

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Sałatka przekładaniec

 

Ananas z puszki

Seler ze słoika

Jakaś tam wędlina, może być szynka i polędwica

Puszka kukurydzy

6 jaj

Śmietana majonez…………………..wszystkiego według uznania

 

Na spód dość głębokiej miski, najlepiej przeźroczystej najpierw wkładamy seler, można go trochę posiekać, na niego kładziemy pokrojony w cząstki ananas, dalej wędlinę, zasypujemy kukurydzą, absolutnie nie mieszamy!

Na samej górze układamy dookoła jajka pokrojone na ćwiartki.

Całość zalewamy sosem z majonezu i śmietany, który doprawiamy solą i pieprzem, on tam sobie ładnie spłynie.

Ja zawsze tuż przed podaniem polewam raz jeszcze i ozdabiam cząstkami lub plasterkami pomidora.

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Sałatka z tuńczykiem

Tuńczyk w oleju puszka lub dwie w zależności ile chcemy tej sałatki

Ryż lub makaron……..z jednym i drugim dobrze smakuje

Czerwona fasola

Ogórki konserwowe

Kukurydza

Papryka marynowana

Pieczarki marynowane…………….wszystkiego według uznania

Majonez

Sol i pieprz

 

Wszystkie składniki drobno pokrojone mieszamy ze sobą…. i finto J

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

       

 

     

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin