Farfalle z czterema seramiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.400 g farfalli (makaron w ksztalcie wstazeczek),100 g sera mozarelli lub chudego twarogu,100 g sera gorgonzoli lub rokpolu,100 g sera provolone lub kaszkawalu,100 g sera parmezanu lub podsuszonego oscypka,120 g masla,sol,1/2 peczka swiezej miety do przybrania.1. Miete oplukac w zimnej wodzie i podzielic na pojedyncze listki.2. Mozzarelle lub twarog pokroic w niewielkie plasterki. Gorgonzole lub rokpolpokruszyc. Provolone lub kaszkawal pociac w zapalke. Parmezan lub podsuszony oscypek zetrzec.3. Maslo rozpuscic w rondelku na bardzo malym ogniu.4. Farfalle ugotowac "al dente" (ok. 6 min) w duzej ilosci osolonego wrzatku.Odcedzic i wymieszac z polowa masla.5. Wymieszany z maslem makaron podzielic na 4 czesci. Kazda z nich wymieszac zinnym gatunkiem sera.6. Tak przygotowane farfalle ukladac obok siebie w zaroodpornym naczyniu. Polacreszta masla i zapiekac w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku, do momentu wktorym sery zaczna sie roztapiac.7. Podawac przybrane liscmi swiezej miety.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 76.
pmm3