Nalewka gruszkowa (na cala gruszke)Zestaw na 0,75 litra wodki o mocy ok. 40ż.1 dojrzala gruszka,250 ml nalewu gruszkowego,150 g cukru,225 ml spirytusu o mocy 95ż,100 ml wody.Nalew gruszkowy:1 kg gruszek,1 l spirytusu o mocy 70ż.1. Na drzewie gruszy wsunac do butelki zalazek owocu gruszki i przywiazac butelke do galezi. Po dojrzeniu butelke z owocem w srodku zdjac.2. Przygotowac nalew: 500 ml spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 500 ml wodki o mocy 45ż, dzieki czemu otrzymamy litr spirytusu o mocy ok. 70ż. Gruszki pokroic, usunac gniazda nasienne, lekko zmiazdzyc i zalac spirytusem. Macerowacbez mieszania 3-4 tygodnie.3. Wlac nalew do butelki z gruszka, dodac cukier rozpuszczony w wodzie, dodacspirytus o mocy 95ż i dopelnic woda do objetosci 750 ml.4. Odstawic do dojrzewania na 2-3 miesiace.- Dla wzbogacenia smaku mozna do nalewki dodac 10-15 ml nalewu wisniowo-pestkowego (przepis "wisniowka polslodka").Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 92.
pmm3