przyprawy-do-kazdej-potrawy.pdf

(1452 KB) Pobierz
442273134 UNPDF
442273134.001.png
Ten darmowy ebook zawiera fragment pełnej wersji pod tytułem
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji, kliknij tutaj .
Darmowa publikacja dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Copyright by Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska, rok 2008
Autor
Anna Popis-Witkowska
Tytuł
Przyprawy do każdej potrawy
Dane wydawcy
Wydawnictwo Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
Autor oraz Wydawnictwo "Złote Myśli" dołożyli wszelkich starań,by zawarte w tej książce informacje były kompletne i
rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne
naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo "Złote Myśli" nie ponoszą również żadnej
odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY . ........................................................................................................4
Alpinia . .........................................................................................................................5
Anyż . .............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty . ..........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor . ......................................................................................................11
Bazylia . ........................................................................................................................12
Cebula . .........................................................................................................................15
Cynamon . .....................................................................................................................17
Czarnuszka . .................................................................................................................19
Cząber . ........................................................................................................................22
Czosnek . ......................................................................................................................23
Estragon . .....................................................................................................................26
Fenkuł . ........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa . ..................................................................................................30
Gorczyca . .....................................................................................................................32
Goździki . .....................................................................................................................34
Imbir . ..........................................................................................................................37
Jałowiec . .....................................................................................................................39
Kapary . ........................................................................................................................42
Kardamon . ..................................................................................................................43
Kmin rzymski . .............................................................................................................45
Kminek . .......................................................................................................................48
Kolendra . ....................................................................................................................50
Koper . ..........................................................................................................................52
Kozieradka . .................................................................................................................54
Kurkuma . ....................................................................................................................55
Liść laurowy . ...............................................................................................................57
Lubczyk . ......................................................................................................................59
Majeranek . ...................................................................................................................61
Mak . ............................................................................................................................63
Melisa . .........................................................................................................................64
Mięta . ..........................................................................................................................66
Oregano . .....................................................................................................................68
Papryka . ......................................................................................................................70
Pieprz . .........................................................................................................................73
Rozmaryn . ...................................................................................................................75
Szafran . .......................................................................................................................78
Szałwia . .......................................................................................................................79
Trawa cytrynowa . ........................................................................................................81
Trybula . .......................................................................................................................83
Tymianek . ...................................................................................................................84
Wanilia . .......................................................................................................................86
Ziele angielskie . ..........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW . ....................................................................................93
Curry . ....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup . ................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu . .........................................................................................................97
Przyprawa do mięs . ..............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy . .............................................................................................................99
Przyprawa do ryb . ..............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw . ....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA . .................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str. 4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
442273134.002.png
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str. 5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
442273134.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin