KLOPS Z JAJKIEMMięso mielone cielęco-wieprzowe, jajko surowe, cebula, pieprz, sól, tymianek, majeranek, odrobina szałwi, jajka ugotowane na twardo (ilość zależy od wielkości foremki)Cebulę drobno posiekać, zeszklić, dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, solą i pieprzem, bardzo starannie wymieszać. Podłużną foremkę - keksówkę, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Włożyć do niej część mięsa. Wzdłuż całej foremki ułożyć ugotowane na twardo (poobierane) jajka, przykryć resztą mięsa, uklepać. Wierzch klopsa posypać ziołami, przykryć szczelnie folią aluminiową.Piec 50- 60 minut.
Migdałowe księżyce
2 kostki masła1 szklanka cukru pudru4 szklanki mąki1 szklanka zmielonych migdałów1 tabliczka czekoladypół szklanki pokruszonych pistachiosRozgrzej piekarnik do 175*C. Masło i cukier utrzyj w misce. Pomału dodawaj mąkę, cały czas mieszając dodaj migdały. Nabieraj łyżką i lep małe ksieżyce wielkości ok. 5 cm. Układaj każdy z nich na posmarowany tłuszczem pergamin albo blachę.Piecz ok 12 do 15 min albo aż się zarumienią. Pozostaw do wystudzenia.Jak już wystygną namaczaj połówki w rozpuszczonej czekoladzie i posyp pistacjami. Ułoż ponownie na blaszce i pozostaw do wyschnięcia.
Cesiooo