8 udek kaczych* 3 pomarańcze* 2 jabłka* 2 cytryny* spory kawałek świeżego korzenia imbiru* 4 cebule* tymianek* 500 ml wody* 2 łyżki miodu* 100 g rodzynek* całkiem sporo soli* kilka łyżek oliwy
Udka solę i obsmażam na oliwie. Na dnie formy do pieczenia układam cebule pocięte w piórka, obrany i pocięty w plastry imbir i plastry sparzonej pomarańczy. Na cebuli, imbirze i pomarańczy układam ciasno uda kacze. Całą brytfankę dopełniam pociętymi pomarańczami, jabłkami w kawałkach, rodzynkami, cytrynami w plastrach, wodą z miodem i tymiankiem. Jeszcze dodaję sporą szczyptę soli i wstawiam brytfankę do piernika nagrzanego do 220 C na około 2 godziny. Udka podaję z bułką, winem i uśmiechem na twarzy ;) Są PYSZNE!
Cesiooo