Czesterki.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
39755629 UNPDF
Czesterki
Składniki Przepis
kilka kromek razowego
pieczywa, zwykłego jasnego
chlebka albo czerstwawej bułki
jajko
łyżka mleka
ser
przyprawy
tłuszczyk do smażenia
Pieczywo w nie za dużych kromach maczać w jajku
rozbełtanym z mlekiem i wrzucać na rozgrzaną
patelnią z masełkiem albo oliwą. Smażyć z jednej
strony aż się zrumienią, odwrócić i kłaść na wierzch
każdej kromeczki plasterek żółtego sera. Serek
powinien pięknie się stopić, wtedy wykładamy
czesterki na talerz i jemy na gorąco.
Są jeszcze lepsze, jeśli do jajka doda się ostrą
paprykę w proszku albo pieprz, albo szczyptę ziół.
Powiem Wam na ucho, że czesterkami nazywa się
smażone w ten sposób pieczywo pokrojone w grubą
kostkę. Jeśli chcecie, możecie w ten sposób
przyrządzić czesterki, ale ja wolę jak na małej
kromeczce roztapia się apetycznie plasterek sera.
Plik z chomika:
t500
Inne pliki z tego folderu:
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Żurek z chrzanem i śmietaną.pdf
(73 KB)
Żurek po kielecku.pdf
(85 KB)
Żurek na skrzydełku.pdf
(43 KB)
Żurek.pdf
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
330 Ciast
Balerony
Boczki
Ewa Wachowicz-przepisy
Kawa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin