Naleśniki biszkoptowe.pdf
(
33 KB
)
Pobierz
39755886 UNPDF
Naleśniki biszkoptowe
Składniki Przepis
Ciasto:
5 jaj
2 szklanki mleka
30 dag mąki pszennej
2 cukry waniliowe
odrobina proszku do pieczenia
sól
kilka łyżek oleju
Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką
wymieszaną z proszkiem. Sypnąć odrobinkę soli.
Wlać lekko podgrzany na patelni olej (dzięki temu
naleśniki nie będą przywierać, nie będą też tłuste, bo
nie dodaje się juz oleju do smażenia). Ubić pianę z
białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Chochelką
wylewać porcje ciasta na dość mocno rozgrzaną
patelnię i smażyć na złoto.
Farsz:
2 kostki półtłustego twarogu (pół
kilo)
żółtko
cukier
kwaśna śmietana
rodzynki
cynamon
Zrobić farsz: twaróg zmiksować z żółtkiem (białko
można dodać do ciasta albo ubić i wymieszać z
twarogiem, jeśli się naleśniki dodatkowo zapieka),
kilkoma łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami
cynamonu, garścią wczesniej namoczonych w
wodzie rodzynek i taką ilością śmietany, żeby
nadzienie było głądkie i łatwo się rozsmarowywało..
Nadzienie rozprowadzić na naleśnikach, złożyć je w
kopertę i podawać na ciepło polane śmietaną.
Naleśniki są grube i pyszne. Można je tez podawać z
ulubioną konfiturą lub dżemem.
Plik z chomika:
t500
Inne pliki z tego folderu:
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Żurek z chrzanem i śmietaną.pdf
(73 KB)
Żurek po kielecku.pdf
(85 KB)
Żurek na skrzydełku.pdf
(43 KB)
Żurek.pdf
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
330 Ciast
Balerony
Boczki
Ewa Wachowicz-przepisy
Kawa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin