Placek z farszem kartoflano-serowymPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.Ciasto:250 g maki,100 g masla,4 lyzki zimnej wody,sol,4 lyzki wytrawnego bialego wina.Farsz:3 kartofle,2 male cebule,200 g sera raclette (lub inny poltwardy).Inne:250 ml smietanki 18%,1 jajo,sol, swiezo mielony bialy pieprz,tluszcz do posmarowania formy.1. Skladniki ciasta wymieszac, utrzec na jednolita mase. Wstawic do lodowki na2 godz.2. Ugotowane w lupinach kartofle obrac, pokroic w zapalke. Cebule obrac, pokroic w plasterki.3. Ciasto rozwalkowac i ulozyc w formie posmarowanej tluszczem.4. Na ciescie ulozyc kartofle oraz cebule i pokrojony cienko ser.5. Piec 40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Po 20 min pieczenia zalacsmietanka wymieszana z jajem, sola i pieprzem.6. Placek podawac z czerwonym lub bialym wytrawnym winem. Na kartoflach i cebuli mozna ulozyc jablko pokrojone w cienkie plasterki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 54.
mrufczak