Pasztet z mielonego mięsa.rtf

(7 KB) Pobierz
Pasztet z mielonego miêsa

Pasztet z mielonego mięsa

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

25 dag mąki pszennej

10 dag margaryny

jajo

żółtko

łeczka soli

nadzienie:

50 dag mielonego wołowego mięsa

20 dag szynki

5 dag pieczarek

jajo

cebula

bułka kajzerka

2 łki oleju

gałka muszkatołowa

l

pieprz

 

Z mąki, margaryny, jajka i soli wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, potem włóż na pewien czas do lodówki. Teraz namocz w wodzie buł, po czym dokładnie ją odciśnij. Cebulę obierz i umyj. Pieczarki starannie oczyść i również umyj. Razem z cebulą pokrój je na drobne kawałki, a potem podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj drobno pokrojoną szynkę i mięso. Smaż do wyparowania sosu. Wystudź. Połącz z jajkiem, odciśnię buł. Dopraw do smaku gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Odkrój 1/3 ciasta. Resztą wyłóż wysmarowanąuszczem blachę lub kamionkowe, żaroodporne naczynie. Nałóż nadzienie.

 

Odłone ciasto rozwałkuj na placek, po czym przykryj nim mięso. Wierzch pasztetu posmaruj żółtkiem i nakłuj widelcem. Piecz 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawaj z borówkami lub z galaretką z porzeczek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin