PIPEK
SKŁADNIKI:
1kg żołądków gęsich lub indyczych
1kgcebuli / 2-3 cebule/
4gółwki czosnku /3-4 ząbków/
gęsi lub kaczy tłuszcz /ew. oliwa/
sól, pieprz, curry 1 łyżka
Podawać z bułką chałką lub brokułami
Żołądki dobrze sparzyć ze trzy razy na sitku. Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem dać drobno posiekaną cebule i zeszklić na złoty kolor .Następnie dodać zgnieciony czosnek wszystko dobrze wymieszać dać żołądki podlać lekko wodą. Dać przyprawy sól pieprz curry przykryć garnek i dusić około 1,5 godz. Między czasie sprawdzać i podlewać wodą .Po uduszeniu wsadzić przykryty garnek do piekarnika i dusić jeszcze 15-20 min. między czasie podlewać wodą. Gdy wszystko będzie miękkie zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze 15 min. Do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
Anitra_