PIPEK.doc

(20 KB) Pobierz
PIPEK

PIPEK

 

 

SKŁADNIKI:

 

1kg żołądków gęsich lub indyczych

1kgcebuli                    /  2-3 cebule/

4gółwki czosnku       /3-4 ząbków/  

gęsi lub kaczy tłuszcz /ew. oliwa/

sól, pieprz, curry 1 łyżka

Podawać z bułką chałką lub brokułami

 

Żołądki dobrze sparzyć ze trzy razy na sitku. Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem dać drobno posiekaną cebule i zeszklić na złoty kolor .Następnie dodać zgnieciony czosnek wszystko dobrze wymieszać dać żołądki podlać lekko wodą. Dać przyprawy sól pieprz curry przykryć garnek i dusić około 1,5 godz. Między czasie sprawdzać i podlewać wodą .Po uduszeniu wsadzić przykryty garnek do piekarnika i dusić jeszcze 15-20 min. między czasie podlewać wodą. Gdy  wszystko będzie miękkie zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze 15 min. Do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!                  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin