Żebroczka, wołowina w piwie.doc

(24 KB) Pobierz
Żebroczka

Żebroczka

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

15 dag ryżu

0,5 l mleka

10 dag wędzonego boczku lub słoniny

ew. 20 dag gotowanego mięsa

15 dag cebuli

czosnek

majeranek

sól, pieprz

papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)

przyprawa do zup (w proszku)

 

Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane.

Ryż ugotować, cebulę poszatkować, przesmażyć na wytopionej słoninie.

Mięso ugotować, zmielić.

Czosnek rozetrzeć z solą.

Do startych ziemniaków dodać gorące mleko, wymieszać.

Wrzucić ryż, cebulę ze skwarkami, mięso, dodać sól, majeranek, paprykę, czosnek. Wymieszać.

Masę wyłożyć na blachę (blachy nie potrzeba smarować tłuszczem).

Włożyć do niezbyt gorącego (1500C) piekarnika na ok. 2 godziny.

Spieczona skórka na powierzchni świadczy, że żebroczka jest upieczona. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.

 

Wołowina w piwie

 

Składniki:

0,5 l - karmelowe ciemne piwo (słodowe)

700g - wołowiny pokrojonej w dużą kostkę ok. 5 cm kawałki,

1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy,

szczypta tymianku suszonego,

liść laurowy, ziele angielskie,

2 - marchewki,

2 – cebule szalotki,

1 – łyżka masła,

1 – łyżka mąki,

100 g - boczku surowego wędzonego pokrojonego w drobna kostkę,

sól, pieprz

 

Boczek roztapiamy w garnku, po zrumieniamy przekładamy do miseczki,

do tego samego garnka dokładamy masło i po lekkim rozpuszczeniu dorzucamy wołowinę i na dużym ogniu zrumieniamy z wszystkich stron.

Siekamy na grube kawałki szalotki i dodajemy szalotki, całość mieszamy,

dodajemy mąkę, aby zagęściła i po wymieszaniu dolewamy piwo, dodajemy tymianek, młodą marchewkę pokrojoną w kawałki ok. 1 cm wielkości, boczek, musztardę, ziele angielskie, liść laurowy i delikatnie solimy, dusimy ok. 1 godz.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem,

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin