Kurczak jalfrezi.doc

(26 KB) Pobierz
Kurczak jalfrezi

Kurczak jalfrezi

 

50 dag ugotowanego mięsa z piersi kurczaka,

4 łyżki oleju,

1 duża cebula,

3 ząbki czosnku,

1 łyżka przecieru pomidorowego,

2 pomidory z puszki,

1 łyżeczka kurkumy,

½ łyżeczki mielonego kminku,

½ łyżeczki mielonej kolendry,

½ łyżeczki chili,

½ łyżeczki garam masala,

1 łyżeczka octu z czerwonego wina,

1 mała czerwona papryka,

1 szkl. mrożonego bobu, sól.

 

   Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i błon, po czym pokroić na paseczki. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i wyciśnięty czosnek, do momentu zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, pokrojone na ćwiartki pomidory (gdy są małe można dać i 3), kurkumę, kminek, kolendrę, chili, garam masala i ocet. Dobrze wymieszać. Dodać paprykę i bób bez wcześniejszego rozmrażania. Smażyć całość przez około 2 minuty, aż papryka delikatnie zmięknie. Dodać mięso, dosolić do smaku. Dusić około 10 minut, a dokładniej do momentu, aż miękkość bobu będzie nam odpowiadać. Można delikatnie podlać wodą. Sugeruję podać z ryżem, do którego podczas gotowania można dodać resztę pokrojonych pomidorów wraz z sosem.

   Wyjąć filety i trzymać w cieple. Resztę masła wymieszać z mąką i wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Dodać sok cytrynowy i śmietanę. Jeszcze raz wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Kurczaka i makaron wyłożyć na talerze i polać sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin