Kurczak jalfrezi
50 dag ugotowanego mięsa z piersi kurczaka,
4 łyżki oleju,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 pomidory z puszki,
1 łyżeczka kurkumy,
½ łyżeczki mielonego kminku,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
½ łyżeczki chili,
½ łyżeczki garam masala,
1 łyżeczka octu z czerwonego wina,
1 mała czerwona papryka,
1 szkl. mrożonego bobu, sól.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i błon, po czym pokroić na paseczki. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i wyciśnięty czosnek, do momentu zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, pokrojone na ćwiartki pomidory (gdy są małe można dać i 3), kurkumę, kminek, kolendrę, chili, garam masala i ocet. Dobrze wymieszać. Dodać paprykę i bób bez wcześniejszego rozmrażania. Smażyć całość przez około 2 minuty, aż papryka delikatnie zmięknie. Dodać mięso, dosolić do smaku. Dusić około 10 minut, a dokładniej do momentu, aż miękkość bobu będzie nam odpowiadać. Można delikatnie podlać wodą. Sugeruję podać z ryżem, do którego podczas gotowania można dodać resztę pokrojonych pomidorów wraz z sosem.
Wyjąć filety i trzymać w cieple. Resztę masła wymieszać z mąką i wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Dodać sok cytrynowy i śmietanę. Jeszcze raz wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Kurczaka i makaron wyłożyć na talerze i polać sosem.
EmJasiek