czarny jabłecznik.rtf

(10 KB) Pobierz

Czarny jabłecznik

Author: Barbara |

Top of Form 1

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny &&

Bottom of Form 1

Czarny jabłecznik
Trudność: Łatwe

Składniki
• 1 kg jabłek
• 30 dkg cukru
• 40 dkg mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)
• 1 szklanka oleju
• 3 jaja
• 1 łyżeczka sody
• bakalie(orzechy,rodzynki,słonecznik,skórka pomarańczowa-wg uznania)
• szczypta soli
• cynamon lub kakao
• odrobina soku z cytryny

Etapy przygotowania
Jabłka zetrzeć na grubej tarce, zasypać cukrem na ok 3 godziny.
Po 3 godzinach dodać mąkę,olej,jaja(całe)sodę,bakalie,szczyptę soli,trochę (wg uznania)cynamon lub kakao i odrobinę soku z cytryny.Wszystko razem wymieszać.
Na wysmarowaną blachę (ja obsypuję też kaszą manną) wylać ciasto.Piec przez 1 godzinę w piekarniku.Przez pierwsze 0,5 godziny w temp.200 stopni, później w temp.170-160 stopni.
Ciasto robi się w jednej misce.Szybko i czysto.Zawsze wychodzi.Można je jeść różnie:zwyczajnie posypane pudrem,przekrojone i posmarowane konfiturą,przełożone bitą śmietaną lub kremem,jako mazurek wielkanocny(odpowiednio przytroić)lub placek bożonarodzeniowy(skórka pomarańczowa daje posmak piernika),polać polewą czekoladową,posypać białymi płatkami migdałów,kokosem lub pestkami słonecznika.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin