Czarny jabłecznik
Author: Barbara |
Top of Form 1
Ocena użytkowników: / 0 SłabyŚwietny &&
Bottom of Form 1
Czarny jabłecznik Trudność: ŁatweSkładniki• 1 kg jabłek• 30 dkg cukru• 40 dkg mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)• 1 szklanka oleju• 3 jaja• 1 łyżeczka sody• bakalie(orzechy,rodzynki,słonecznik,skórka pomarańczowa-wg uznania)• szczypta soli• cynamon lub kakao• odrobina soku z cytrynyEtapy przygotowaniaJabłka zetrzeć na grubej tarce, zasypać cukrem na ok 3 godziny.Po 3 godzinach dodać mąkę,olej,jaja(całe)sodę,bakalie,szczyptę soli,trochę (wg uznania)cynamon lub kakao i odrobinę soku z cytryny.Wszystko razem wymieszać.Na wysmarowaną blachę (ja obsypuję też kaszą manną) wylać ciasto.Piec przez 1 godzinę w piekarniku.Przez pierwsze 0,5 godziny w temp.200 stopni, później w temp.170-160 stopni.Ciasto robi się w jednej misce.Szybko i czysto.Zawsze wychodzi.Można je jeść różnie:zwyczajnie posypane pudrem,przekrojone i posmarowane konfiturą,przełożone bitą śmietaną lub kremem,jako mazurek wielkanocny(odpowiednio przytroić)lub placek bożonarodzeniowy(skórka pomarańczowa daje posmak piernika),polać polewą czekoladową,posypać białymi płatkami migdałów,kokosem lub pestkami słonecznika.
SebastianJ