Zestawy dietetyczne dla kobiet w okresie menopauzy(7 dniowy).txt

(9 KB) Pobierz
 	 	


Zestaw 1

I sniadanie ok. 450 kcal

    * Zupa mleczna:
      mleko 1,5 % (300 g) 1 duza szklanka
      musli z orzechami i rodzynkami (30 g) 3 lyzki
    * Kanapka z poledwica:
      grahamka (50 g) 1/2 sztuki
      margaryna (5 g) 1 plaska lyzeczka
      poledwica (20 g) 2 cienkie plasterki
      rzodkiewka (40 g)4 sztuki
      natka do posypania (5 g) 1 lyzeczka
    * Herbata owocowa

II sniadanie ok. 180 kcal

    * Jogurt owocowy (150 g) 1 opakowanie
    * Chleb zytni razowy wytrawny (30 g) 1 cienka kromka

Obiad ok. 630 kcal

    * Zupa jarzynowa z brukselka:
      brukselka (100 g) 8 sztuk
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka
      ziemniaki (50 g) 1 sztuka
    * Losos pieczony:
      losos (100 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka
      ziemniaki (50 g) 1 sztuka
    * Ziemniaki z wody (150 g) 3 sztuki
    * Brokuly z wody (100 g) 1/2 szkalanki
    * Sur�wka z pomidora, og�rka, cebuli:
      pomidor (50 g) 1 maly
      og�rek (50 g) 1/2  sredniego
      cebula (10 g) 2 krazki
    * Sok marchwiowo-pomaranczowy (250 g) 1 szklanka

Podwieczorek ok. 136 kcal

    * Banan 200 g - 1 duzy

Kolacja ok. 360 kcal

    * Salatka z serem z�ltym
      ser z�lty (40 g) 2 plasterki
      fasola czerwona konserwowa (50 g) 3 lyzeczki
      pomidor (50 g) 1maly
      og�rek (50 g) 1/2 sredniego
    * Chleb zwykly (60 g) 2 cienkie kromki
    * Margaryna (5 g) 1 plaska lyzeczka
    * Woda mineralna

Zestaw 2

I sniadanie ok. 450 kcal

    *
      Kanapka z twarozkiem:
      chleb mieszany z soja (80 g) 2 kromki
      margaryna (10 g) 2 plaskie lyzeczki
      serek ziarnisty (80 g) 2 czubate lyzki
      szczypiorek (10 g) 1 lyzka
    *
      Sur�wka z pora:
      por (100 g) 1/2 duzego
      jogurt naturalny (50 g) 1/3 opakowania
    *
      Herbata owocowa

II sniadanie ok. 180 kcal

    *
      Kefir (200 g) 1 opakowanie
    *
      Platki kukurydziane (24 g) 6 plaskich lyzek

Obiad ok. 630 kcal

    *
      Kapusniak:
      kapusta wloska (80 g) 4 liscie
      mleko 1,5 % (50 g) 3 lyzki
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka
      ziemniaki (50 g) 1 sztuka
    *
      Mlode ziemniaki z jajkiem sadzonym:
      mlode ziemniaki (100 g) 2 sztuki
      jajko sadzone (50 g) 1 sztuka
      olej (4 g) 1 lyzeczka
    *
      Mleko zsiadle (250 g) 1 szklanka
    *
      Fasolka szparagowa (100 g) 8 lyzek
    *
      Deser
      maliny (150 g) 1 szklanka
      polane jogurtem naturalnym (50 g ) 1/3 opakowania

Podwieczorek ok. 180 kcal

    *
      Sok marchwiowo-jablkowo-pomaranczowy (200 g) 1 niepelna szklanka
    *
      Buleczka owsiana (25 g) 1/2 sztuki

Kolacja ok. 360 kcal

    *
      Salatka z soja
      kukurydza (20 g) 1 lyzka
      soja (40 g) 2 lyzki
      szynka (30 g) 1 sredni plaster
      papryka czerwona (50 g) 1/4 sredniej
      ananas (70 g) 2 plastry
    *
      Woda mineralna

Zestaw 3

I sniadanie ok. 450 kcal

    *
      Zupa mleczna
      mleko 1,5 % (300 g) 1 duza szklanka
      platki owsiane (30 g) 3 lyzki
    *
      Kanapki z szynka z indykiem i cykoria:
      bulka sojowa (50 g) 1 sztuka
      szynka z indyka (40 g) 2 plastry
      cykoria (50 g) 1 mala
    *
      Herbata bez cukru

II sniadanie ok. 180 kcal

    *
      Maslanka (300 g) 1 duza szklanka
    *
      Chleb chrupki (20 g) 2 kromki

Obiad ok. 630 kcal

    *
      Zupa krem z kalafiora:
      kalafior(100g) 1/2 szklanki
      mleko 1,5% (50 g) 3 lyzki
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka
      grzanki z bulki paryskiej (20 g) 1 sztuka
    *
      Schab pieczony:
      schab (100 g)
      olej (8 g) 2 lyzeczki
    *
      Ziemniaki z wody (150 g) 3 sztuki
    *
      Szpinak (100 g) 1/2 szklanki
    *
      Sur�wka z pomidora i papryki:
      pomidor (50 g} 1 maly
      papryka {50 g) 1/4 sredniej
    *
      Deser
      banan (100 g) 1 maly

Podwieczorek ok. 180 kcal

    *
      Sok ananasowy (300 g) 1 duza szklanka

Kolacja ok. 360 kcal

    *
      Salatka z bobu:
      b�b gotowany (200 g)
      papryka czerwona (50 g) 1/4 sredniej
      jablko (70 g) 1/2 sredniego
      oliwa z oliwek (8 g) 2 lyzeczki
      sok z cytryny i musztarda do smaku
    *
      Pumpernikiel (30 g) 1 kromka
    *
      Woda mineralna

Zestaw 4

I Sniadanie ok. 450 kcal

    *
      Kanapki z pasta rybna:
      chleb zytni razowy z soja i slonecznikiem (80 g) 2 kromki
      twarozek (50 g) 1,5 lyzki
      makrela wedzona (50g)
    *
      Salata z oliwa:
      salata (100g) 6 duzych lisci
      oliwa z oliwek (8 g) 2 plaskie lyzeczki
    *
      Herbata bez cukru

II sniadanie ok. 180 kcal

    *
      Nap�j mleczny jogurtowy (200 g) 1 niepelna szklanka

Obiad ok. 630 kcal

    *
      Chlodnik:
      botwina f 100 g)
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka .
      og�rek (20 g) 1/4 sredniego
      szczypiorek (10 g) 1 lyzka
      rzodkiewki (10 g) 1 sztuka
      kefir (100 g) 1/2 opakowania
      jajko (25 g) 1/2 sztuki
    *
      Piers z indyka z rusztu:
      mieso z piersi indyka (l00g)
      olej (8 g) 2 lyzeczki
    *
      Ziemniaki puree (l 50 g) 5 lyzek
    *
      Sur�wka z marchwi i jablka:
      marchew (50 g) 1/2 szklanki
      jablko (50 g) 1/2 malego
    *
      Sok z czarnej porzeczki (300 g) 1 duza szklanka

Podwieczorek ok. 180 kcal

    *
      Jogurt morelowy (150 g) 1 opakowanie
    *
      Pumpernikiel (30 g) 1 kromka

Kolacja ok. 360 kcal

    *
      Salatka z kurczaka:
      kukurydza konserwowa (50 g) 3 lyzki
      kurczak gotowany (50 g)
      ryz brazowy (40 g) 3 plaskie lyzki
      ananas (70 g) 2 plastry
      jogurt naturalny (100 g) 3/4 opakowania
    *
      Woda mineralna

Zestaw 5

I Sniadanie ok. 450 kcal

    *
      Kanapki z z�ltym serem:
      chleb zytni razowy (80 g) 2 kromki
      margaryna (10 g) 2 plaskie lyzeczki
      ser z�lty (40 g) 2 plasterki
    *
      Sur�wka z og�rka, pomidora i kukurydzy:
      og�rek (100 g) 1 sredni
      kukurydza konserwowa (50 g) 3 lyzki
      pomidor (50 g) 1maly
    *
      Herbata owocowa

II sniadanie ok. 180 kcal

    *
      Serek waniliowy (100 g) 1/2 duzego opakowania

Obiad ok. 630 kcal

    *
      Zupa fasolowa:
      fasola biala (50 g) 1/4 .szklanki
      mleko 1,5% (50 g) 3 lyzki
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka
      ziemniaki (50 g) 1 sztuka
    *
      Kurczak duszony w warzywach:
      mieso z piersi kurczaka (100 g)
      kielki sojowe (20 g) 1 lyzka
      wloszczyzna (50 g)
      maka (5 g) 1 lyzeczka
    *
      Kasza gryczana (30 g) 3 plaskie lyzki

Podwieczorek ok. 180 kcal

    *
      Winogrona (200 g) 1 srednia kisc

Kolacja ok. 360 kcal

    *
      Salatka grecka:
      ser Feta (40 g)
      pomidor (50 g) 1 maly
      og�rek (50 g) 1/2 sredniego
      cebula (20 g) 4 krazki
    *
      Pumpernikiel (60 g) 2kromki
    *
      Woda mineralna

Zestaw 6

I Sniadanie ok. 450 kcal

    *
      Platki na mleku:
      mleko 1,5% (300 g) 1 duza szklanka
      platki kukurydziane wzbogacane (20 g) 5 lyzek
      otreby pszenne {10 g) 2 lyzki
    *
      Kanapki z tunczykiem:
      chleb zytni razowy z soja i slonecznikiem (60 g) 2 cienkie kromki
      margaryna (5 g) 1 plaska lyzeczka
      tunczyk w sosie, wlasnym (50 g) 1/3 puszki
      pomidor (50 g) 1 maly
      koperek do posypania
    *
      Herbata owocowa

II sniadanie 180 kcal

    *
      Banan (200 g) 1 duzy

Obiad ok. 630 kcal

    *
      Zupa z fasolka szparagowe:
      fasolka szparagowa (60 g) 1 szklanka
      ziemniaki (50 g) 1 sztuka
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka
    *
      Sznycel cielecy z rusztu:
      cielecina (100 g)
      olej (8 g) 2 lyzeczki
    *
      Ziemniaki puree (150 g) 5 lyzek
    *
      Sur�wka z pora:
      por (100 g) 1/2 duzego
      jablko (50 g) 1/2 malego
      jogurt naturalny (50 g) 1/3 opakowania
    *
      Sok z owoc�w tropikalnych (300 g) 1 duza szklanka

Podwieczorek ok. 180 kcal

    *
      Kefir (200 g) 1 opakowanie
    *
      Jablko (140 g) 1 sztuka

Kolacja ok. 360 kcal

    *
      Kanapki z poledwica i z�ltym serem:
      chleb zytni razowy z soje i slonecznikiem (60 g} 2 cienkie kromki
      margaryna (10 g) 2 plaskie lyzeczki
      poledwica sopocka (20 g) 2 cienkie plasterki
      ser z�lty (20 g) 1 plaster
    *
      Salata z oliwa i kielkami sojowymi:
      salata (60 g) 5 duzych lisci
      oliwa z oliwek (4 g) 1 lyzeczka
      kielki sojowe (10 g) 1 lyzeczka
    *
      Woda mineralna

Zestaw 7

I Sniadanie ok. 450 kcal

    *
      Kanapki z twarozkiem;
      pumpernikiel (80 g) 2 grube kromki
      margaryna (10 g) 2 lyzeczki
      twarozek (100 g) 2,5 czubatej lyzki
      rzodkiewki (50 g) 5 sztuk
      szczypiorek (10 g) 1 lyzeczka
    *
      Sok wielowarzywny (300 g) 1 duza szklanka

II sniadanie ok. 180 kcal

    *
      Jogurt naturalny (150 g) 1 opakowanie
    *
      Platki kukurydziane wzbogacane (24 g) 6 lyzek

Obiad ok. 630 kcal

    *
      Zupa pomidorowa:
      pomidor (100 g) 1 sredni
      wloszczyzna (50 g)
      olej (4 g) 1 lyzeczka .
      ryz bryzowy (30 g) 2plaskie lyzki
    *
      Pulpety sojowe:
      soja (40 g} 2 lyzki
      olej (8 g) 2 lyzki
      bulka (20 g) 1/2 sztuki
      jajo (10 g) 1/5 sztuki
      wloszczyzna (50 g)
    *
      Ziemniaki z wody (150 g) 5 lyzek
    *
      Sur�wka z kapusty czerwonej (100 g) 3 lyzki
    *
      Woda mineralna

Podwieczorek ok. 180 kcal

    *
      Mleko 1,5% (250 g) 1 szklanka
    *
      Truskawki (200 g) 1,5 szklanki

Kolacja ok. 360 kcal

    *
      Ryba po grecku:
      morszczuk (80 g)
      warzywa (100 g)
      olej (S g)...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin