parowar.pdf
(
7104 KB
)
Pobierz
49203655 UNPDF
Zalety gotowania na parze
Tabele czasów gotowania
Rozpoczynającgotowanie należywcisnąć przyciskVITAMIN+(zależnieod
modelu),zapewniającyszybkie gotowanie i zachowaniedużej ilości witamin.
Witamy
w
świecie potraw gotowanych
na parze!
R
b
i
owoce morza
...
~
.
.
...
•
.
,
.
-
•
.
..
Cienki filet rybny
świeże
450 g
5 -10min.
Nie układać filetów w stos
(
d
ors
z
,
pł
as
tu
ga
,
so
la
,
ł
osoś,
łu
pacz)
mrożone 450 g
10-15min.
Dzięki parowarowi Steam Cuisine firmy Tefal możesz delektować
się zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami. Gotowanie na parze
Grube fil
e
ty lub steki
(
d
o
r
sz
,ło
s
o
ś
;
świeże
400 g
10-15min.
łu
pac
z
, ż
a
b
ni
ca,
tuńcz
yk
, mi
ec
z
n
ik
)
świeże
600
20 - 25 min.
umożliwia zachowanie większości cennych witamin i soli
mineralnych oraz naturalnego smaku potraw bez konieczności
dodawania tłuszczu.
(
ps
tr
ąg
,
ps
tr
ąg
t
ęczow
y
,
oko
ń m
o
r
s
k
i
)
Małże
śWieze
1 kg
10-15min
.
WYrzucie zamknięte małże
2- 5 min.
Zgodni
e
z upodobaniami
Krewetki
świeże
200 g
Zgodńie z upodobaniami
Przegrzebki
śWleze
100g
2-5min.
Dzięki naszej książce kucharskiej w pełni wykorzystasz parowar
firmy Tefal. W urządzeniu tym można z powodzeniem
przygotowywać nie tylko ryby i warzywa, ale wiele innych potraw.
7
0
Czy lubisz ryż, kuskus, jajka, owoce, kurczaka i mięciutkie mięso
?
Wszystkie te potrawy są znakomite, jeżeli są przyrządzane na
parze.
Mi
sa
i
drób
-,
.
..
..
"
..
.
Pierś kurczaka (bez kości)
w paskach 500 g
10
-
15min.
w całości 450 g
15 - 20 min.
'
71
i
Podudzia lub części ud z kurczaka swieże
4
30 - 35 mln.
~
_
,
jPiI'
Steki isznycle z indyka
świeże
600 g
15 - 20 min.
Schab
świeży
700 g
10 -15min.
Pokroić w
Steki z jagnięciny
świeże
500 g
10-15min.
Kiełbasa
Serdelki
10
5 min.
W dzisiejszych zabieganych czasach Steam Cuisine firmy Tefal to
idealna pomoc, ponieważ można w nim wstawić do gotowania
cały posiłek bez konieczności nadzorowania go i bez ryzyka
wykipienia lub przegotowania, dzięki czemu możesz się zająć
czymś innym. Możesz w nim gotować jednocześnie różne
produkty, na pr
z
ykład ry
ż
, war
z
ywa i rybę lub mięso
,
u
ż
ywając
jednej lub kilku misek, dzięki czemu oszczędzasz energię.
Frankfurterki
10
10-15min.
Przed gotowaniem przekłuć
Warzywa
r
Karczochy
świeże
3 średniej
wielkości
30 - 40 min.
Odciąć dolny koniec
Szparagi
świeże
600 g
10-15min.
Odciąć dolny koniec
Pokroić w różyczki
Brokuły
świeże
400 g
19 min.
mrożone
400 g
13 min
.
Seler
świeży
350 g
15
-
18min.
Pokroić w kostkę lub plastry
W książce podajemy przepisy na zdrowe, nietłuste dania oraz
kilka tradycyjnych przysmaków. W wielu prlepisach występują
półprodukty, dzięki którym można łatwo i szybko przyrządzić
potrawę·
Pieczarki
świeże
500 g
11 min.
Odciąć dolny koniec
i dokładnie opłukać
Kalafior
świeże
1 średniej
wielkości
20 - 25 min.
Pokroić w różyczki
Kapusta (czerwona, biała)
świeża
600 g
15 -18min
.
Pokroić w plastry lub poszatkować
Cukinie
świeże
600 g
7 -10min.
Pokroić w plastry
Mamy nadzieję, że nasze przepisy pobudzą Twoją wyobrażnię do
tworzenia kolejnych dań, do których wykorzystasz Steam Cuisine
firmy Tefal.
10-15min.
Pokroić w słupki wielkości 5 cm
Szpi
n
ak
świeży
300 g
8 -10min.
W połowie gotowania odwrócić
mrożony
300 g
15 - 20 min.
Fasolka szparagowa
świeża
500 g
20·25 min.
mrożona
500 g
25 - 30 min.
Groszek
świeży
400 g
20 min.
mrożony
400 g
25 min.
Marchewka
świeża
500 g
10 min.
Pokroić w cienkie plasterki
Kukurydza w kolbach
świeża
500 g
30 min.
Pokroić w cienkie plasterki
Pory
świeże
500 g
8 min.
Małe pory (całe)
świeże
500 g
12 min.
Groszek cukrowy
świeży
500 g
10-15min.
Papryka
świeża
300 g
10-15min.
Pokroić w szerokie paski
Pokroić w plastry lub w kostkę
Stare ziemniaki
świeże
600 g
20 - 25 min.
zależnie od wielkości
i
odmiany
Młode ziemniaki
świeże
600 g
35 - 40 min.
małe w całości
Małe cebule (całe)
świeże
400 g
8 min.
Pokroić w cienkie plastry
Cebula w plastrach
świeża
400 g
5 min.
...
...
Ryż, produkty zbożowe i makarony
Bi
a
ly ry
ż
długozi
a
rn
is
ty
150 g
300 mi
25
·
30 m
i
n.
Opłuk
a
ć
r
yż prz
e
d
Bi
a
ly ryż b
as
m
a
t
i
150 g
3
00 mi 2
5
min
.
gotow
a
niem
.
B
ia
ly ryż do s
z
ybkiego gotow
a
ni
a
1
50 g
300 m
i
18 - 20 min.
Wrzuci
ć
do w
r
z
ą
t
k
u,
Br
ą
zowy ryż
150 g
300 mi 35 min.
P
arowar Steam Cu
i
s
in
e umoż
li
w
i
a p
r
zygo
t
owywa
n
ie s
m
acz
n
ych po
t
rawo
zmnie
j
szo
n
e
j i
lości
t
ł
u
szcz
u
, s
ol
i
i
c
u
kr
u
, zac
h
owanie
i
ch składn
i
ków
odżywczych
i
przestrzega
ni
e
ni
skoka
l
o
r
ycznej
d
ie
t
y
.
Co
r
az
l
epie
j r
ozumiemy, że s
p
osób odżyw
i
a
ni
a
m
a wpływ na nasze zd
r
owie
,
D
z
i
ęk
i
parowarow
i
S
t
eam Cuis
i
ne
Vit
a
min
+ możliwe
j
est zachowan
i
e o 5
0
%
w
i
ększej
il
ośc
i
wa
rt
ośc
i
owyc
h
s
k
ładn
i
ków odżywczyc
h
i w
it
am
in
w
pożyw
i
eniu
. J
ego a
r
oma
t
rów
ni
eż zosta
j
e zac
h
owa
n
y
.
Kusku
s
200 g
3
50 mi 10 min.
Pr
ze
d goto
w
ani
e
m moczy
ć
kuskus w
e
wr
zą
t
k
u prz
e
z
5
m
inut.
K
as
z
a
bul
g
hu
r
1
5
0 g
300 mi 15 m
i
n.
Wrzu
c
i
ć
do wrz
ąt
k
u
Sp
ag
h
e
tti
200 g
4
00 mi
20'
~
min
,
Wrzuci
ć
do w
rzą
tku
Inne
J
ajka
w
k
oszulk
a
ch
n
a
tw
a
rdo
6
15min
.
Posm
a
ro
w
ać mi
se
cz
ki
Aby zac
h
ować jak na
j
w
i
ęce
j
witamin:
• Kupuj owoce
i
wa
r
zywa k
i
lka
r
azy w tygodniu, aby zawsze by
ł
y świeże
.
P
rzec
h
ow
uj j
e w ch
ł
odnym, c
i
emnym miejsc
u
.
•
M
y
j
warzywa
i
owoce w n
i
ew
i
elk
i
ej
i
lośc
i
wody, aby uni
k
nąć
r
ozp
u
szczan
i
a
w nie
j
w
i
tam
in i
so
li mi
ne
r
al
n
yc
h. Ni
e mocz warzyw i owoców w wodzie
.
• Ob
i
era
j
warzywa
i
owoce c
i
enko, aby n
i
e utrac
i
ć w
it
amin zna
j
du
j
ących s
i
ę
bezpośredn
i
o pod skó
r
ką
l
ub go
t
u
j
wa
r
zywa,
n
p
.
z
i
emnia
ki
, w skó
r
ce, aby
zac
h
ować
j
ak
n
a
j
większą
il
ość w
it
am
i
n
,
Jajka gotowane w mis
e
czkach
na mi
ę
kko
6
8
·
10 m
i
n.
grub
ą
w
a
rstw
ą
tł
usz
czu
Owoce
J
a
bł
ka
ś
w
ie
ż
e
ćw
i
a
rtki 15 m
i
n.
q
;
'
:
\
M
o
r
e
l
e
ś
wi
e
że
ca
łe
15 min
.
.
Z
3
J
Br
z
oskwini
e
l
ub
n
e
kt
a
rynk
i
ś
wi
e
ż
e
polówk
i
13 min
.
świe
ż
e
polówki
1
1
min.
P
o
t
rawy gotowane
n
a parze zachowują sma
k
• N
a
jl
epszy sposób zapewn
i
en
i
a organ
i
zmow
i
dzien
n
e
j
dawki w
it
ami
n t
o
z
r
ównoważona,
ur
ozma
i
cona dieta
.
• M
ożesz przyrządz
i
ć cały pos
i
łek zaw
i
erający
n
a
jr
óż
ni
e
j
sze pro
du
k
t
y,
t
akie
j
ak m
i
ęso, ryby, wa
r
zywa, owoce, jajka
lu
b dese
r
y, składające s
i
ę na
zd
r
owe,
p
ysz
n
e me
nu .
• Warzywa pow
in
ny być
ni
eco c
h
rupk
i
e
. T
wo
j
e ku
bki
smakowe szybko
doce
ni
ą
t
e
n
wspa
n
ia
ł
y s
m
a
k.
•
•
Kupuj sezo
n
owe owoce i warzywa,
p
o
n
ieważ o
n
e na
j
lepie
j
smak
uj
ą
.
•
Smak potraw wz
b
ogacaj zioła
mi i
p
r
zyp
r
awam
i.
• Go
t
owan
i
e
n
a parze pod
kr
eśla na
t
ura
ln
y smak niema
l
każdego produk
t
u
.
Dz
i
ęk
i t
emu po
tr
zeb
uj
esz znacz
ni
e m
n
ie
j
sz
e
j
i
l
ośc
i
so
l
i
i
cu
k
r
u. P
o
t
rawy
gotowa
n
e na parze zwyk
l
e n
i
e ma
j
ą kon
t
akt
u
z p
ł
ynem
,
dz
i
ęki czemu
podczas go
t
owa
n
ia
n
ie
tr
acą
r
ozpuszczal
n
ych s
k
ładników odżywczyc
h
,
G
r
u
s
zki
ś
wież
e
c
a
łe lub 15
·
17 m
in.
polówki
12mi
n
Raba
r
b
a
r
ś
wi
eż
y
400 g
15·20 min. Pokro
i
ćw
kawij(
j
wielkoś
c
i2,5
cm
Odorzewanie
.
"
-"
.
.
.
l"
.•
.
,.
;,
.
:
-
.•
Mi
ę
s
o
k
a
wał
ki
10-15
mi
n
.
Mak
a
ron
10
·
15 min.
W
a
rz
YJ
I.
a
5· 10 min.
Symbole używanie
w
przepisach
Czas przygo
t
owa
ni
a ~ •
.
e
Czas gotowa
ni
a
B
ana
ny
r
,,-.,
Polędwiczki wieprzowe
z
sosem
barbecue
z
pieczarkami
Łat
w
e
i
S
z
ybki
e
•
5
00
g
po
lędwicy w
i
e
pr
z
o
we
j
•
1
/2
x 5
00
g
o
pa
ko
wa
ni
a
S
os
u B
ar
b
e
cu
e
•
5
0
g
p
ieczarek
p
okrojonyc
h
w
p
las
t
erk
i
la
m
i
nut
'
~
~-,
Inna wersja
Za
m
iast wiep
r
zowiny można użyć pasków mięsa
z
kurczaka.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Pokr
o
i
ć
pol
ę
d
w
ic
ę w
i
e
pr
zową w
pl
as
tr
y o g
ru
b
o
śc
i 1
c
m.
Um
ieścić w d
oln
y
m k
oszy
k
u
.
• 2
pi
ersi ku
r
czaka o
br
a
n
e z
k
ośc
i
•
1
sło
i
k
(
3
00
g) sos
u
słodko-
k
waś
n
eg
o
bez warzyw
• 1/2
x 43
0
g p
u
szki a
n
a
n
asa w
k
awałkac
h
o
sączo
n
ego z za
l
ewy
•
1
/
2
s
tr
ą
k
a z
i
e
l
o
n
ej papryki po
kr
o
j
onego
w kost
k
ę
Inna wersja
la
m
i
nut
~
r
&,
e
-
Wl
ać sos
b
a
rb
ec
u
e
do pł
yt
ki
eg
o na
c
z
y
ni
a,
kt
óre pasować
b
ędz
i
e
d
o ś
r
o
dk
owego koszy
k
a,
i pr
zy
kr
yć
foli
ą
s
p
oży
w
c
z
ą
. P
rzykryć
pok
r
y
w
k
ą
i
g
oto
wać
n
a
p
a
r
ze p
r
zez
1
5
minut lub do u
g
oto
wa
ni
a
mi
ęsa
.
2
0 minut
J
e
dn
ocześ
ni
e rozg
r
zać o
li
wę
n
a pa
t
e
lni i
us
m
ażyć
p
i
ecza
r
k
i. D
odać go
t
owe p
i
eczar
ki i mi
ęso d
o
go
r
ącego
sosu
.
Sos słod
k
o-kwaś
n
y w
l
ać
do
p
łaski
eg
o n
acz
yni
a
pasu
j
ącego do środkowe
j mi
sk
i p
a
r
owa
r
a.
D
o
d
ać a
n
a
n
as
i
papry
k
ę
,
wy
m
ieszać
.
Zak
r
yć
f
o
li
ą spożywczą
. Got
ować
p
r
zez oko
ł
o 5
m
i
nu
t
.
Propozycja podania
W
tym sa
m
y
m
cza.s
i
~
o
b
r
ać
kur
c
z
a
k
a
z
e s
k
ó
r
y
i p
ok
r
oić
w
p
ask
i
o sze
r
o
k
osc
l 1
c
m. Uło
ży
ć p
a
ski mi
ęsa
r
ów
n
ą
wa
r
s
t
wą w do
ln
e
j mi
sce
. Got
ować
pr
zez
1
2
- 1
5
mi
n
u
t,
a
z
ku
rcza
k
będz
i
e go
t
owy
d
o s
p
ożyc
i
a
.
P
odawać na wa
r
stw
i
e ry
żu
po
l
a
n
ego sos
e
m ba
r
becue.
W
górnym
k
oszyku gotować
n
a parze 15
0
g
białego
d
ługoz
i
ar
n
is
t
ego ryż
u
amerykańskiego (dodać
1
12 łyżeczki sol
i
i
300 m
i
wrzącej wody) w
misce na ryż przez
30
m
i
n
.
bez przykrycia
.
Na
l
eży
r
ozpocząć
go
t
owanie ryżu
n
a
15
min.
P
rzed przyrządzaniem mięsa
i
sosu
.
P
o
d
awać
n
a
p
os
t
u
m
e
n
c
i
e z
u
go
to
wa
ne
g
o r
yż
u
,
n
a
og
r
za
n
yc
h
ta
l
erzac
h. P
ask
i kur
cza
k
a u
ło
żyć w śro
dku
obl
ać s
o
se
m
i
n
a
t
yc
hmi
ast
pod
awać
.
'
Propozycja podania
P
odać
z
ryżem
u
gotowa
n
ym w gó
r
nej m
i
sce.
Marokańska sałatka
z
kuskusem
Jajka
z
szynką i serem
na gorąco
• 200 g kaszy kuskus
• 350 mi wrzącego wywaru warzywnego
4 porcje
t@i
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 pęczek cebulki dymki pokrojonej w cienkie 15 minut
~
plasterki
e
• 4 średnie jajka
• 1 1/2 łyżki wody
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 40 g tartego grojera lub ementalera
• 2 plastry gotowanej szynki pokrojone w
• 1
/
4 ogórka
• 4 twarde pomidory
10 minut
10 minut
-
...
~
'
~~
• 1
/
2 czerwonej papryki z usuniętymi
nasionami
,
. pokrojo
,
ne) w ?robną kostkę
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Sos
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 5 łyżek soku z cytryny
• 1 zmiażdżony ząbek czosnku
• sól i świeżo zmielony biały pieprz
• 4 żaroodporne miseczki
• masło lub margaryna
Inna wersja
Inna wersja
Szynkę zastąpić gotowanymi warzywami.
Podawać kuskus na ciepło, dodać 100 g ugotowanych krewetek w
skorupkach oraz warzywa
.
Wsypać kuskus do miski na ryż
.
Zalać wrzącym
wywarem warzywnym, dodać oliwę z oliwek
l
odstawić
na 5 minut. Pozostawić misk
ę
bez przykrycia i umieścić
w dolnym koszyku. Przykryć garnek pokrywką
i
gotować
na parze przez 10 minut. Przełożyć do dużej miski i
rozdrobnić widelcem
.
Pozostawić do zupełnego
wystygnięcia.
Ubić razem jajka, wodę, sól i pieprz
.
Do miseczek włożyć
równe ilości szynki i sera. Wlać ubite jajka
.
W tym czasie pokroić dymkę. Wyciąć gniazda nasienne z
ogórka i pokroić go w cienkie plasterki
.
Pociąć pomidory
na połówki, usunąć nasiona, a następnie pokroić miąższ
w kostkę
.
Wymieszać razem wszystkie składniki sosu.
Zakryć miseczki folią spożywczą i włożyć je do dolnej
miski. Przykryć pokrywą i gotować przez około .10.minut.
Sprawdzić nożem, czy potr~wa jest gotowa. ~ezeh .
jeszcze jest płynna, gotowac przez kilka kolejnych minut.
Dodać do kuskusu warzywa
,
sos i dobrze wymieszać.
Pozostawić w lodówce do schłodzenia do pożądanej
temperatury. Najlepiej chłodzić przez kilka godzin w celu
uzyskania pełnego aromatu.
Propozycja podania
Podawać
ze
świeżym, chrupkim pieczywem
.
Propozycja podania
Podawać
z
kebabami lub innymi potrawami
z
grilla.
r-
~
~
Parówki
z
sosem cebulowym
z
czerwonym winem i ziemniakami
• 8 pa
r
ówek d
o
b
r
ej
j
akośc
i
(moż
n
a użyć
pa
r
ówe
k
o n
i
sk
i
ej zawar
t
ości tłuszcz
u
)
•
1
sło
i
k (500 g
)
sosu cebu
l
owego z czerwonym
w
i
nem
•
600 g
s
t
a
rych z
i
em
ni
aków
•
sól i św
i
eżo zm
i
e
l
on
y
c
z
arny pieprz
1
0 m
inut
~
e
2
5 minu
t
Szparagi
z
jajkami
Sos wy
l
ać ze sło
i
ka do płyt
k
iego
n
aczynia pasującego do
środkowej m
i
sk
i i
zakryć je fo
li
ą spożywczą
.
Ob
r
ać
ziemn
i
ak
i
, pokro
i
ć
j
e w p
l
astry o gr
u
bośc
i
1 cm, w
ł
ożyć
do górnej m
i
sk
i
i poso
li
ć
.
Gotować pr
z
ez 25 minut
.
•
600 g szparagów
•
3 ja
j
ka
n
a twa
r
do
•
3 łyżk
i
o
li
w
y
z o
li
wek
•
1
łyżka octu balsam
i
cznego
• s
zczyp
i
or
• s
ó
l
, św
i
eżo zm
i
e
l
ony pieprz
1
0 mi
n
ut
.
.
...
~
-
,
e
10
-
1
5 m
i
nu
t
Na og
r
zanych ta
l
e
rzac
h
położyć warst
w
ę ziemn
i
aków
i
po
s
ypać je so
l
ą
i
pieprzem
.
Na w
i
e
r
z
chu u
ł
o
ż
yć p
a
rówki
,
a na
s
tępnie po
l
ać
j
e
sosem
.
Zamiast jajek gotowanych na twardo możn
a
prz
y
gotować
6
ubit
yc
h
jajek gotowanych n
a
parze
w
na
c
zyniach żaroodp
o
rnych przez
8
-10
min (górn
y k
osz
y
k)
.
Pod
a
w
ać
n
a sz
p
a
r
agac
h.
J
a
jka ugotow
a
ć na twardo w dolnym kos
z
yku pod
p
r
zykryc
i
em przez 12-15 m
i
nut
.
Odsta
w
ić do ostudzenia
w z
i
mne
j
wodz
i
e, obrać
,
posiekać osobno b
i
ałka
i
żółtka
.
Końcówk
i
szparagów obciąć i włożyć do
ś
rodkow
e
go
i
górnego koszyka pa
r
owaru
.
Przykryć i gotow
a
ć na parze
10-15 minut aż końcówki
sz
p
a
ragów b
ę
da m
i
ę
kkie
.
Przygotować
s
os: wymieszać o
li
wę z octem, solą
i
p
i
eprzem
.
Ułoży
ć
szparagi na 6 ta
l
erzach, po
l
ać sosem
i
po
s
ypać dookoła b
i
ałkiem i żó
ł
tk
i
em jajek. Udekorow
ać
posiekanym szczypiorem
. P
odawać jeszcze ciep
ł
e
.
r~
-
'
Plik z chomika:
Ernst
Inne pliki z tego folderu:
parowar.pdf
(7104 KB)
parowar.pdf
(7104 KB)
Inne foldery tego chomika:
Alkohole
Boczek
Ciasta, desery, lody itp
Dziczyzna
Grill
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin