Nie musisz mieć czasu na gotowanie, aby zdrowo się odżywiać. Proponowane dania przygotowuje się błyskawicznie. Nasza dieta dostarczy ci wszystkich potrzebnych składników, a dodatkowo sprawi, że schudniesz.
Odchudza: ok. 1 kg w jednym cyklu. Można ją powtarzać: przez kilka tygodni. Dłuższe stosowanie najlepiej skonsultować z dietetykiem. Polecana: kobietom aktywnym zawodowo i wszystkim, które nie mają czasu na przygotowywanie posiłków. Niewskazana dla: osób uprawiających intensywnie jakiś sport, pracujących fizycznie, a także tych, którym zalecana jest dieta lekkostrawna oraz dla rozwijającej się młodzieży. Szczególnie bogata w: żelazo pozwalające walczyć z uporczywym uczuciem zmęczenia, wapń niezbędny do budowy zdrowych i silnych kości oraz błonnik konieczny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Dzienna dawka kalorii: 1200. DZIEŃ 1. ŚNIADANIE 300 kcalKanapka z pasztetem i warzywami II ŚNIADANIE 130 kcalJogurt z kawałkami suszonej moreli ( małe opakowanie jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 średnie suszone morele) OBIAD 410 kcalBłyskawiczna kanapka z kurczakiem, sałatka z czerwoną papryką i oliwkami PODWIECZOREK 110 kcalOwocowo warzywny raj (2 średnie mandarynki, szklanka soku pomidorowego) KOLACJA 240 kcalBłyskawiczna sałatka z tuńczykaDZIEŃ 2. ŚNIADANIE310 kcalMuseli z gorącym mlekiem i orzechami II ŚNIADANIE 130 kcalKanapka z szynką i chrupiącą kalarepąOBIAD 380 kcalSzybka kanapka z jajkiemPODWIECZOREK 120 kcalWarzywne szaleństwo (szklanka soku wielowarzywnego, 2 średnie marchewki) KOLACJA 250 kcalEkspresowy indyk z warzywamiDZIEŃ 3. ŚNIADANIE 300 kcalTruskawkowy przysmakII ŚNIADANIE 120 kcalKanapka z tuńczykiem i ogórkiemOBIAD 430 kcalKanapka z grillowanym kurczakiem i żurawiną, sałata z pomidorkami koktajlowymiPODWIECZOREK 130 kcalPomarańczowa radość (duża pomarańcza) KOLACJA 240 kcalSałatka z kawałkami orzechówDZIEŃ 4. ŚNIADANIE 320 kcalBłyskawiczne płatki z rodzynkami II ŚNIADANIE 120 kcalKanapka ze szprotkąOBIAD 400 kcalKanapka z serkiem wiosennym, sałatka z pomidorów, awokado i pestoPODWIECZOREK 140 kcalPełnia witamin (szklanka świeżego soku warzywnego, średnie jabłko) KOLACJA 230 kcalZupa minutka z krewetkamiDZIEŃ 5. ŚNIADANIE 320 kcalKanapka z twarożkiem i dżememII ŚNIADANIE 140 kcalŚliwkowy kefir (małe opakowanie kefiru naturalnego, 2 suszone śliwki) OBIAD 360 kcalAnanasowa kanapka z szynkąPODWIECZOREK 140 kcalMały banan, orzech włoskiKOLACJA 220 kcalRyba pieczona, szybka sałatka z fasolkąDZIEŃ 6. ŚNIADANIE ok. 350 kcalTwarożek z kawałkami pomidoraII ŚNIADANIE 130 kcalMaślanka z suszonymi daktylami (niepełna szklanka maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 suszone daktyle) OBIAD 350 kcalMiks warzywny z kawałkami kurczaka (na dzień wolny od pracy) PODWIECZOREK 130 kcalSzklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, 2 suszone jabłkaKOLACJA 230 kcalSałatka a’ la CapresseDZIEŃ 7. ŚNIADANIE 300 kcalKanapki z jajkiem i szynkąII ŚNIADANIE 130 kcalJogurt z suszoną żurawiną (małe opakowanie jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, łyżka suszonej żurawiny) OBIAD 410 kcalCielęcina z warzywamiPODWIECZOREK 140 kcalMała kiść winogronKOLACJA 220 kcalSzybka sałatka z kawałami sera fetaAneta ŁańcuchowskaDietetyk Poradni żywieniowej Food Line i portalu www.twojadieta.plSuper Linia (kwiecień 2008)
Przepisy kulinarne
Menu kobiety zapracowanej
Kanapka z pasztetem i warzywami• 2 cienkie kromki pieczywa żytniego, • 2 plastry pasztetu drobiowego, • duży pomidor, • 1/2 średniego świeżego ogórka, • listki cykorii
Błyskawiczna kanapka z kurczakiem • 2 tosty pełnoziarniste posmarowane 1/3 małego opakowania serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, • 120g fileta z piersi kurczaka, • przyprawy, np. mieszanka suszonych ziół, • odrobina soli, pieprzu, • listki sałatyKurczaka posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. 180-200°C przez 25-30 minut. Pieczywo posmaruj naturalnym serkiem. Z przygotowanych składników zrób kanapkę.
Sałatka z czerwoną papryką i oliwkami• mała czerwona papryka, • 3-4 oliwki (czarne lub zielone), • łyżeczka oliwy z oliwek, • sok z cytryny, zielenina, • przyprawyPaprykę pokrój w paseczki, oliwki w plasterki, dodaj oliwę, sok z cytryny, zieleninę i dopraw.
Błyskawiczna sałatka z tuńczyka• 2-3 liście kapusty pekińskiej, • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, • średni kwaszony ogórek, • 4 łyżki groszku z puszki, • 4 łyżki kukurydzy z puszki, • łyżeczka oliwy z oliwek, • sok z cytryny, • zielenina, • przyprawyKapustę drobno posiekaj. Ogórki pokrój w plasterki. Przygotowane składniki wymieszaj z odsączoną kukurydzą i groszkiem. Dodaj oliwę, zieleninę i dopraw do smaku.
Museli z gorącym mlekiem i orzechami • szklanka mleka 2 % tłuszczu, • 3 łyżki muesli lub płatków owsianych, • 3 orzechy włoskie
Kanapka z szynką i chrupiącą kalarepą• cienka kromka pieczywa żytniego, posmarowana łyżeczką twarożku niskotłuszczowego, • plasterek szynki z indyka, • 1/2 średniej kalarepki
Szybka kanapka z jajkiem• 2 średnie kromki pieczywa żytniego, posmarowane 2 łyżeczkami naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu, • 2 jajka ugotowane na twardo, • duży pomidor, • 1/2 średniego ogórka, • listki sałaty
Ekspresowy indyk z warzywami• 120g fileta z piersi z indyka, • 2/3 opakowania mieszanki mrożonych warzyw (np. fasolka szparagowa, cukinia, papryka), • kilka łyżek bulionu, • sok z cytryny, • zielenina, • przyprawyIndyka pokrój na wąskie paseczki, posyp przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Dodaj mrożone warzywa, duś chwilę z dodatkiem bulionu, wrzuć zieleninę i dopraw.
Truskawkowy przysmak• małe opakowanie jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, • 1/2 opakowania mrożonych truskawek, • 2 łyżki muesli tradycyjnego, • 3 łyżki zarodków pszennych, • łyżka rodzynekJogurt wymieszaj z mrożonymi truskawkami, dodaj muesli i zarodki. Przed podaniem posyp rodzynkami.
Kanapka z tuńczykiem i ogórkiem• cienka kronika chleba pełnoziarnistego, • czubata łyżka tuńczyka w sosie własnym, • średni ogórek konserwowy, • kilka listków cykorii
Kanapka z grillowanym kurczakiem i żurawiną• 2 kromki pieczywa z ziarnami soi posmarowane 1/3 opakowania serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, • 120 g fileta z piersi kurczaka, • 1/2 cienkiego plasterka sera żółtego, • płaska łyżeczka żurawiny niskosłodzonejKurczaka posyp przyprawami i grilluj z obu stron. Z przygotowanych składników zrób kanapkę, udekoruj żurawiną.
Sałata z pomidorkami koktajlowymi• kitka liści sałaty lodowej, • kilka pomidorków koktajlowych, • łyżeczka oliwy z oliwek, • odrobina octu balsamicznego, • zielenina, • przyprawySałatę porwij na mniejsze kawałki, dodaj połówki pomidorków koktajlowych, oliwę, zieleninę i dopraw.
Sałatka z kawałkami orzechów• garść kiełków ze słonecznika, • 2 duże pomidory, • 1/2 średniego ogórka, • plaster półtłustego sera białego, • 4 orzechy włoskie, • sok z cytryny, • zielenina, • przyprawyKiełki wymieszaj z kawałkami pomidorów i ogórków, dodaj posiekane orzechy, pokruszony ser, zieleninę i dopraw.
Błyskawiczne płatki z rodzynkami • małe opakowanie owocowego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, • 4 łyżki płatków owsianych, • 2 łyżki rodzynek
Kanapka ze szprotką• cienka kromka chleba pełnoziarnistego, • 1/5 puszki szprotek w sosie pomidorowym, • 1/2 małej czerwonej papryki, • listki cykorii
Kanapka z serkiem wiosennym• 2 kromki chleba typu graham, • plasterek półtłustego twarogu wymieszanego z odrobiną chudego mleka, posiekaną zieleniną i przyprawami, • listki sałaty
Sałatka z pomidorów, awokado i pesto• 1/4 szklanki miąższu z awokado, • duży pomidor, • łyżka pesto, • zielenina, • sok z cytryny, • przyprawyAwokado i pomidory pokrój na małe kawałki, dodaj pesto, sok z cytryny, zieleninę i dopraw.
Zupa minutka z krewetkami• 1/2 opakowania mieszanki mrożonych warzyw (np. brokuły, kalafior, fasolka szparagowa), • 100 g mrożonych krewetek, • płaska łyżka startego pannezanu, • 350mI bulionu (może być z kostki), • zielenina, • przyprawyDo gotującego się bulionu wrzuć mieszankę warzyw i gotuj na półtwardo. Dodaj krewetki i chwilę pogotuj. Przed podaniem dodaj ser. Poczekaj chwilę, aż się rozpuści, dorzuć zieleninę i dopraw.
Kanapka z twarożkiem i dżemem• mała bułka grahamka, • plasterek półtłustego białego sera, wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (dla nadania odpowiedniej konsystencji), • łyżeczka niskosłodzonego dżemu owocowego, • 2 średnie marchewki (do pokrojenia w słupki)
Ananasowa kanapka z szynką• 2 kromki chleba pełnoziarnistego, • 2 plasterki szynki z indyka, • plaster żółtego sera, • 2 plasterki ananasa z puszki, • 1/2 średniej papryki czerwonej, • liście sałaty
Ryba pieczona• 120g fileta z chudej ryby np. dorsza, mintaja, morszczuka, soli, • sok z cytryny, • zielenina, • przyprawyRybę przypraw, zawiń w folię i piecz w temp. 180-200°C przez 25-30 minut.
Szybka sałatka z fasolką• 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej, • 1/2 małej czerwonej papryki, • łyżka nasion sezamu, • sok z cytryny, ...
lidka10