Żywienie a choroby oczu.pdf
(
5071 KB
)
Pobierz
Czynniki wpływające na sposób żywienia osób starszych
Żywienie a choroby oczu
Jadwiga Hamułka
Zakład Oceny Żywienia
Katedra Żywienia Człowieka
Warszawa 15. 12. 2010 r.
WZROK
80-90% komunikacji
z otoczeniem
postęp cywilizacji
starzenie się
społeczeństwa
zmiana stylu życia
współpracuje z ok. 70%
kory mózgowej
>50% Polaków ma problemy
z narządem wzroku
80%
podrażnienia suchość,
zmęczenie
Choroby oczu:
AMD
zaćma
jaskra
astenopia
Age-related Macular Degeneration – AMD (ARMD)
zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem
Schorzenie degeneracyjne centralnej części
dna oka (plamki żółtej), o złożonej patogenezie
prowadzące w części przypadków
do poważnej utraty widzenia
Szaflik i Ulińska, 2004
„Epidemia ślepoty”
na świecie
(8 % populacji – ok.
30-40 mln
.)
Polska
1,5-1,9 mln AMD
10-15%
postać zaawansowaną
Stankiwewicz, Figurska, 2010
Czynniki niepodlegające modyfikacji
płeć
K>M
rasa
(biała)
kolor
tęczówki
(jasna)
wiek
uwarunkowania
genetyczne
AMD
palenie
tytoniu
nawyki
żywieniowe
ekspozycja
na światło
słoneczne
otyłość
zaburzenia
metaboliczne
Czynniki podlegające modyfikacji
Klein et. al., 1998; Beatty et. al., 2001;
Kałużny & Kałużny, 2002; Johnson, 2005
ZAĆMA (katarakta) - częściowe lub całkowite
zmętnienie soczewki powodujące
upośledzenie wzroku
Jest jedną z przyczyn ślepoty, występuje
u osób starszych po 60 roku życia
Występowanie (USA)
65 lat - 5%
75 lat - 50%
Plik z chomika:
MARRYied
Inne pliki z tego folderu:
Żywienie enteralne w indukcji remisji choroby Crohna u dzieci.pdf
(527 KB)
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych chorych z zaawansowanym nowotworem złośliwym.pdf
(102 KB)
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych - wskazania, powikłania i wyniki.pdf
(398 KB)
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych.pdf
(250 KB)
Znaczenie preparatów roślinnych dla wątroby.pdf
(165 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dieta Dukana
DIETY, ODŻYWIANIE
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin