Pstrąg w migdałach4 sprawione pstrągi1 kg ziemniaków15 dag płatków migdałów2 jajkacytrynapęczek natkipo 5 łyżek mąki i masła3 łyżki olejusólkoperek i cytryna do dekoracjiCytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Natkę opłukać, część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, gotować 20 minut. Pstrągi umyć i osuszyć. Skropić od środka i na zewnątrz sokiem cytrynowym, natrzeć solą. Tak przygotowane ryby obtoczyć w mące, rozmąconych jajkach na koniec - w płatkach migdałowych. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć ryby na małym ogniu po 5-7 min z każdej strony. Zdjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zlać tłuszcz ze smażenia ryb i na tej samej patelni rozgrzać masło. Wsypać skórkę cytrynową. Pstrągi w migdałach podawać z ziemniakami, posypać natką. Danie na talerzach udekorować cytryną i zieleniną. Polać masełkiem cytrynowym.
mrufczak