Pstrągi z cytryną.rtf

(7 KB) Pobierz
Pstr¹gi z cytryn¹

Pstrągi z cytryną

 

Składniki:

4 pstrągi

4 cytryny

2 cebule

2 duże mięsiste pomidory

2 łeczki cukru

l, mielony pieprz

liść laurowy

mały kieliszek białego wytrawnego wina

2 łki oleju

łka masła

do dekoracji:

czek zielonej pietruszki

plasterki cytryny

 

Sprawione pstrągi umyj, osusz, natrzyj wewnątrz i z zewnątrz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przygotuj cytryny - sparz je, a potem dokładnie osusz. W dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij w nim pokrojoną w plasterki cebulę, a na cebuli ułóż pstrągi. Następnie posyp obficie pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Całość chwilę smaż, po czym wlej wino. Ryby przykryj i duś na małym ogniu 4-5 minut.

 

Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, pokrój w cienkie plasterki 2 cytryny (usuń pestki). Pomidory i cytryny ułóż na pstrągach, dodaj cukier i liść laurowy, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pstrągi delikatnie przenieś na ogrzany półmisek, powstały podczas duszenia sos przetrzyj przez sito, polej nim ryby. Danie podgrzej w piekarniku.

 

Przed podaniem udekoruj pstrągi plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin