Ryba w sosie pomaranczowymPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 13,5 godz.1 duza ryba (ok. 2 kg),4 lyzki soku cytrynowego,2 zabki czosnku,2 cebule,500 ml swiezego soku z pomaranczy,250 ml gestej smietany,1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu, sol,oliwa do posmarowania formy,1 pomarancza do przybrania.1. Rybe oczyscic, wypatroszyc, oplukac pod biezaca woda. Pozostawic na sicie doosaczenia.2. Czosnek drobno posiekac i wymieszac z sokiem cytrynowym. Cebule obrac, zetrzec na tarce.3. Rybe posypac sola, pieprzem, natrzec sokiem cytrynowym wymieszanym z czosnkiem, odstawic w chlodne miejsce na 1 godz.4. Naczynie do zapiekania wysmarowac oliwa. Wlozyc rybe, zalac sokiem z pomaranczy, posmarowac starta cebula i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.190żC. Piec 35 min, polewajac czesto sosem z pieczenia.5. Po wyjeciu z piekarnika polac rybe smietana, przybrac plastrami pomaranczy.Podawac z ryzem.- W Meksyku podaje sie z ryzem gotowanym z chilli, szpinakiem i zielona pietruszka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 48.
mrufczak