Sola w pomaranczachPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.800 g filetow z soli,2 marchwie,1 seler,2 pory,2 pomarancze,skorka z 1 pomaranczy,1 lyzka smietanki,50 ml likieru pomaranczowego,sol, pieprz,4 lyzki masla do smazenia.1. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w paski o szerokosci i grubosci 1mm, a dlugosci3 cm. Obsmazac na 1 lyzce rozgrzanego masla, pod przykryciem, na malym ogniuok. 10 min. Zdjac z patelni i trzymac w cieple.2. Pomarancze obrac ze skorek, ostrym nozem wykrawac z nich czastki miazszu(bez pestek i blon wewnetrznych). Cieniutko obrana skorke z 1 pomaranczy pokroic w paski, tak jak jarzyny.3. Filety osolic, doprawic pieprzem, obsmazac na 2 lyzkach rozgrzanego masla4-5 min, nie dopuszczajac do ich zrumienienie. Zdjac z ognia i odstawic wcieple miejsce.4. Na patelni rozgrzac reszte masla, dodac skorke pomaranczowa i smietanke, wymieszac, wlac likier, wymieszac ponownie i zagotowac.5. Usmazona rybe i warzywa ulozyc na polmisku, polac sosem i przybrac czastkamipomaranczy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 54.
mrufczak