Szczupak faszerowany
Składniki:
szczupak (ok. 1 kg)
25 dag cielęciny
jajo
marchewka
pół średniej pietruszki
kawałek selera
cebula
3 łyżki bułki tartej
Ziarenka Smaku WINIARY (połowa łyżeczki)
łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Zacznij od przygotowania ryby: umyj ją, oczyść z łusek i spraw. Wszystkie warzywa umyj, oskrob. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małe słupki, a cebulę posiekaj. Cielęcinę zmiel, dodaj jajo i bułkę tartą, na koniec dodaj Ziarenka Smaku, wsyp koperek i dokładnie wyrób.
Przygotowaną masę mięsną wymieszaj z warzywami, masą naszpikuj rybę, natrzyj solą i pieprzem. Rybę zszyj nitką lub zepnij szpilkami do drobiu, a następnie ułóż na folii aluminiowej posmarowanej masłem i zawiń. Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.
mrufczak