Tazin rybny "m quali"Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 45 min.1 kg ryb morskich,1 kiszona cytryna (przepis w rozdziale "ogolne"),kilka kiszonych oliwek.Marynata (Szermula):1/2 peczka siekanej zielonej kolendry lub pietruszki,2 obrane i zmiazdzone zabki czosnku,1/2 lyzki mielonego kminku,1,5 lyzki slodkiej, mielonej papryki,szczypta ostrej, mielonej papryki,2 lyzki oliwy,sol,100 ml wody.Sos:75 ml oliwy,1 lyzka marynaty,1 lyzeczka mielonego imbiru,szczypta szafranu.1. Kolendre utluc starannie w mozdzierzu, dodac wode oraz pozostale skladnikimarynaty, dokladnie wymieszac. Ryby sprawic, oplukac, osuszyc i pokroic wdzwonka. Zalac marynata i odstawic na 4 godz. Wyjac i osaczyc.2. Polaczyc ze soba wszystkie skladniki sosu i wymieszac je dokladnie. Sos zagotowac w glebokim rondlu, zmniejszyc ogien do bardzo malego, po czym ulozycw nim delikatnie kawalki zamarynowanej ryby. Przykryc i trzymac na bardzomalym ogniu 20 min, w polowie gotowania ostroznie przewrocic rybe.3. Gotowe kawalki ryby wyjac i ulozyc na ogrzanym okraglym polmisku. Trzymac wcieple. Zwiekszyc ogien i odparowac sos do konsystencji oleistej, po czympolac nim rybe.4. Podawac bardzo gorace, przybrane oliwkami i cwiartkami kiszonej cytryny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 48.
mrufczak