Filmografia: „Zdrowie i choroby”
1. „Trucizna nasza powszednia”Rok produkcji: 2011, produkcja: Francja Reżyseria: Marie-Monique Robin
Twórcy filmu przez dwa lata prowadzili intensywne śledztwo w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Opierając się na niezliczonych badaniach naukowych oraz wywiadach z ekspertami, ujawnili szokującą prawdę - przyczyny nowej epidemii znajdują się w naszym najbliższym otoczeniu. W ostatnich sześćdziesięciu latach środowisko, na czele z jedzeniem, które spożywamy, skażone zostało stoma tysiącami związków chemicznych. Niezależnie od tego co robimy, każdego dnia przyjmujemy słuszne dawki trucizny. Dokument śledzi cały proces produkcji żywności - od zbioru na nafaszerowanych pestycydami polach po finał na plastikowym talerzu. Jak jednak przekonują autorzy, każdy może we własnym zakresie sprawiać, by nasza codzienna trucizna nie była dla nas tak szkodliwa.
2. „Świat według Monsanto”Rok produkcji: 2008, produkcja: Francja, Kanada, NiemcyReżyseria: Marie-Monique Robin
Monsanto to firma produkująca nawozy i środki do zwalczania szkodników. Od jakiegoś czasu rozwija też biotechnologię. Twórcy filmu zastanawiają się nad tym, dlaczego działalność giganta budzi tak wiele protestów i głosów sprzeciwu. Postanawiają więc nieco dokładniej przyjrzeć się koncernowi.
3. „Korporacyjna żywność”Rok produkcji: 2008, produkcja: USAReżyseria: Robert Kenner
Dzisiejsze metody hodowli oraz produkcji rolnej są odpowiedzią na wielkość konsumpcji i sprzedaży tzw. fast foodów, która obejmuje coraz szerszy zasięg od lat 50. Zysk zaczął liczyć się dużo bardziej od zdrowia konsumentów, pracujących przy taśmach ludzi, a także humanitarnych sposobów zabijania zwierząt. Film dokumentalny "Korporacyjna żywność" bez ogródek ukazuje przekleństwo dzisiejszego świata, w którym konsumpcja jest najważniejsza i nic poza nią nie ma znaczenia.
4. „Świński interes”Rok produkcji: 2009, produkcja: Wielka BrytaniaReżyseria: Tracy Worcester
Brytyjski dokument ukazujący globalny wymiar dramatycznych efektów przemysłowej hodowli zwierząt, śledzący wpływ międzynarodowych korporacji na polskie rolnictwo: deficyt demokracji, tysiące świń bez dostępu do światła dziennego, poPGRowski krajobraz biedy wzbogaconej o zapach z wielkich jezior toksycznego gnoju.
5. „Aspartam – Rakotwórcza słodycz”Rok produkcji: 2004, produkcja: USAReżyseria: Cori Brackett, J.T. Waldron
Powszechnie dziś używany sztuczny słodzik, aspartam, uznać można za kamień milowy w historii przemysłu dietetycznego. Powoduje on jednak nowotwory mózgu, ślepotę i choroby układu limfatycznego. Od wprowadzenia aspartamu na rynek w 1983 roku tylko w USA wzrosła o 60% liczba przypadków nietypowych nowotworów mózgu, a osób cierpiących na cukrzycę o 30%. Jednak FDA odpowiadała, że aspartam to jeden z najdokładniej przetestowanych dodatków spożywczych na świecie.
6. „Przemysł tytoniowy – historia spisku”Rok produkcji: 2006, produkcja: FrancjaReżyseria: Nadia Collot
Ponad trzy lata śledztwa prowadzonego na całym świecie pozwoliło Nadii Collot rozszyfrować strategię działalności przemysłu tytoniowego, który z sukcesem umacnia swą potęgę kosztem zdrowia publicznego oraz, paradoksalnie, pomimo zdrowotnych kampanii profilaktycznych. Reżyserka z samego środka nikotynowego kartelu ujawnia taktykę, o której nikt nic nie mówił od ponad pół wieku.
7. „Przyszłość pożywienia”Rok produkcji: 2006, produkcja: FrancjaReżyseria: Deborah Koons
Film opisuje zagrożenia i skutki ingerencji w genetyczną budowę materii. Pokazuje mechanizmy działania ogromnego biznesu jakim stała się genetyka.
Kiedyś ludzie uprawiali ponad 5 tysięcy różnych gatunków ziemniaków na całym świecie, dzisiaj jest to zaledwie kilka gatunków. 97% różnych odmian warzyw uprawianych na początku 20 wieku już nie istnieje. Ten brak różnorodności stał się przyczyną zwiększonego zagrożenia dla roślin. Biologiczna równowaga została zachwiana i aby rozwiązać problem ludzie zaczęli stosować środki chwasto i owadobójcze. Stosowanie tych środków zwiększyło koszty produkcji, zanieczyściło wodę i negatywnie wpłynęło na zdrowie ludzi.
8. „Biznes w butelce”Rok produkcji: 2009, produkcja: USAReżyseria: Stephanie Soechtig
Inspirujący, świetnie zrealizowany dokument, który opowiada o ciemnych stronach przemysłu zajmującego się produkcją butelkowanej wody. Branża reklamowa wykreowała obraz wody butelkowanej jako jednego z najlepszych i najwartościowszych płynów dla człowieka. Osoby chcące odżywiać się zdrowo powinny pić jej jak najwięcej. Nic bardziej mylnego. Autorzy filmu burzą to wyobrażenie, odsłaniając kulisy przemysłu, który za tym stoi.
9. „Azbestowe zagrożenie”Rok produkcji: 2011, produkcja: NiemcyReżyseria: Inge Alteimer
Każdego roku na świecie umiera ponad sto tysięcy ludzi wskutek zatrucia azbestem. Zakazany w całej Unii Europejskiej i wielu innych krajach włóknisty minerał powraca tymczasem do użytku. I to najzupełniej legalnie.
Podczas gdy kraje zachodu wydają miliardy euro na pozbycie się resztek azbestu, wciąż legalny jest import i handel chryzotylem, czyli azbestem białym, znajdującym zastosowanie w przemyśle.
10. „Globalne sushi”Rok produkcji: 2009, produkcja: FrancjaReżyseria: Jean-Pierre Canet, Jean-Marie Michel, Damien Vercaemer
W ciągu piętnastu lat sushi podbiło świat. Tradycyjne japońskie danie serwowane wyłącznie na specjalne okazje, na Zachodzie stało się zwyczajną przekąską, snobistyczną alternatywą dla hamburgera. Film „Globalne sushi” opowiada o tym kulinarnym trendzie, a przede wszystkim o jego nie omawianych szerzej niszczycielskich skutkach.
Od Los Angeles do Tokio, od Hong Kongu do Dubaju, od Kapsztadu do Moskwy – twórcy filmu „Globalne sushi” przemierzyli niemal cały glob, aby przyjrzeć się światowej modzie na sushi oraz jej niepokojącym skutkom ubocznym. Przeprowadzili rozmowy z rybakami, przedsiębiorcami i naukowcami, a trasa ich szczególnej wyprawy objęła m.in. najbardziej renomowane restauracje Hollywood, słynny rynek rybny Tsukiji w Japonii, gdzie plonami połowów obraca się niczym akcjami na Wall Street oraz wielką hodowlę łososi na chilijskiej wyspie Chiloé.
11. „Zanim przeklną nas dzieci”Rok produkcji: 2007, produkcja: FrancjaReżyseria: Jean-Paul Jaud
Ołów, kadm, azotyn, nitryt, rtęć, pestycydy, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, konserwanty – to nie przepis na mieszankę wybuchową, to tylko niektóre ze składników przeciętnego obiadu, składającego się z zupełnie normalnych produktów: fasolki, kiełbasek, chleba, sera, wody… Nie zdajemy sobie sprawy, w jaki sposób i przy użyciu jakich chemikaliów produkuje się dziś żywność.
FSSPX