PROCESY I TECHNIKI PRODUKCYJNE (PRODUKCJI ŻYWNOŚCI).doc

(75 KB) Pobierz
Procesy i techniki produkcyjne (produkcji żywności)

 

PROCESY I TECHNIKI PRODUKCYJNE (PRODUKCJI ŻYWNOŚCI)

W. 1.

Swoiste cechy produkcji rolniczej. Czynniki produkcji roślinnej. Podstawowe procesy w produkcji roślinnej. Podstawowe pojęcia związane z organizacją produkcji roślinnej.

 

Swoiste cechy produkcji rolniczej

 

Ekonomiści oraz  specjaliści od organizacji i zarządzania poszukują odpowiedzi na pytanie, czy doskonalone środki produkcji i metody organizacji, które stały się źródłem zysków w przemyśle, mogą być zastosowane również w rolnictwie i przemyśle spożywczym.

             Dokonane badania pozwoliły stwierdzić, że rolnictwo wyróżniają specyficzne (swoiste): warunki obiektywne, produkty, środki produkcji, procesy technologiczne i procesy pracy.

Cechy swoiste produkcji rolniczej:

1.      Ścisłe powiązanie produkcji rolniczej z ziemią

-          ziemia jest równocześnie przedmiotem i środkiem pracy

-          główne cechy ziemi rolniczej to: żyzność, zwięzłość i ukształtowanie poziome i pionowe

-          pobieranie związków mineralnych z gleby wymaga rozproszenia roślin (konsekwencją jest brak możliwości koncentracji produkcji i konieczność prowadzenia prac w ruchu)

2.      Zależność produkcji rolniczej od czynników klimatycznych

-          działają niezależnie od woli ludzi

-          zjawiska klimatyczne są zróżnicowane w przestrzeni i czasie

3.      Zależność produkcji rolniczej od swoistych cech uprawianych roślin i hodowanych zwierząt

-          konieczność uwzględnienia stadiów rozwojowych

-          konieczność uwzględnienia specyficznych wymagań roślin i zwierząt

-          biologiczna bariera ekonomicznego postępu w rolnictwie

4.      Terminowość procesów gospodarczych

-          nie można zmienić czasu ani kolejności wykonywania podstawowych zabiegów agrotechnicznych ani zootechnicznych

5.      Sezonowość procesów gospodarczych

-          okresowe nierówności i przerwy w stosowaniu nakładów oraz w uzyskiwaniu produktów i dochodów

-          rozbieżności między czasem stosowania nakładów a czasem otrzymywania produktów i ich spożywania

6.      Duże zróżnicowanie produkcji w jednostkach gospodarczych

-          konsekwencja działań zmierzających do zmniejszenia sezonowości nakładów pracy

-          ujemny tego skutek to brak specjalizacji gospodarstw rolnych

7.      Wielostronność użytkowa produktów rolniczych

-          produkty rolnicze mają cechy pozwalające im pełnić różne funkcje ekonomiczne

 

Powyższe cechy swoiste, stanowiące specyfikę produkcji rolniczej, występują jako pierwotne i wtórne.

Cechy pierwotne powodują silne zależności produkcji rolniczej od: a) działania czynników klimatycznych, b) cech ziemi użytkowanej dla jej pozyskania, c) genetycznych cech roślin i zwierząt - jako organicznych środków produkcji. Cechy pierwotne przysługują głównie produkcji roślinnej, ale przez powiązania surowcowe wpływają na cechy produkcji zwierzęcej i przemysłu spożywczego.

Cechy pierwotne powodują istnienie wtórnych cech produkcji, jak:

-          terminowość stosowania nakładów,

-          sezonowość stosowania nakładów i uzyskiwania produktów,

-          zróżnicowanie produkcji 

-          wielostronna użytkowość produktów.

          Dla produkcji rolniczej specyficzne jest łączne posiadanie wymienionych cech, a nie wyłączność posiadania każdej z nich.

 

1. Przyrodnicze czynniki produkcji roślinnej.

 

a. Czynniki klimatyczne

a)      Światło

-               Niezbędny składnik fotosyntezy = przyswajanie (asymilacja) przez rośliny zielone CO2 przy udziale energii słonecznnej, chlorofilu oraz wody – produktem są związki organiczne + tlen)

-               Ilość światła docierającego do roślin zależy od: zagęszczenia roślin, stopnia zachwaszczenia, długości dnia (pory roku), rejonu kraju, zachmurzenia czy zapylenia.

-               wymagania roślin

o       rośliny krótkiego dnia (kukurydza)

o       rośliny długiego dnia (żyto)

o       rośliny obojętne na dł. dnia (pszenica)

-               Zabiegi zwiększające dostęp roślin do światła

o       Przerywanie roślin (optymalna gęstość)

o       Odchwaszczanie

 

b)     Energia cieplna, suma ciepła, temperatura powietrza i gleby

Źródłem ciepła  promieniowanie słoneczne.

-               amplituda dobowa

-               amplituda roczna

Nagrzewanie gleby zależy od:

-               zacieniowania (rośliny)

-               wilgotności (parowanie)

-               struktury gleby

Istotne parametry:

-               temperatura powietrza (gleby)

o       optymalna temperatura dla różnych roślin

o       niekorzystna temperatura dla roślin (zwłaszcza ujemna) – przymrozki wiosenne i jesienne

-               długość okresu wegetacji - średnia długość okresu wegetacji

o       występowanie skrajnych, ujemnych, temperatur

– głębokość zamarzania gruntu (gleby suche i lekkie zamarzają głębiej) – wymarzanie roślin

 

c)      wiatr (ruch powietrza)

-               dodatnie – osusza, zapyla

-               ujemne – wysusza, roznosi chwasty, choroby, pasożyty, uszkodzenia mechaniczne

 

d)     woda

Niezbędny składnik do życia roślin (składniki pokarmowe pobierane przez rośliny tylko w postaci rozpuszczalnej w wodzie).

- „surowiec” do fotosyntezy - parowanie „schładza” roślinę

- nadmiar wody może być równie szkodliwy, jak niedobór (brak dostępu tlenu)

 

średnia sezonowa wielkość opadu w kraju

> 500 mm/ rok (centralna Polska do 800 – 900 mm (podgórze)

 

sezonowy rozkład opadów

miesiące „deszczowe” – czerwiec, lipiec ok. 120 mm

 

charakterystyka i rola pokrywy śnieżnej 

 

klimat – inne uwarunkowania

Zmienność czynników klimatycznych w zależności od  ukształtowania terenu

-               skłony południowe (północne)

-               zastoiska powietrza (mrozowiska w dolinach)

-               w miarę wzrostu wysokości nad poziom morza pogorszenie warunków klimatycznych

 

Klimat decyduje o:

-               terminie rozpoczęcia prac polowych

-               rozpoczęcia siewów

-               zbiorach

-               innych zabiegach pielęgnacyjnych

 

b. Gleba jako siedlisko roślin

Właściwości gleby

·         żyzność

·         zwięzłość

·         ukształtowanie

 

Składniki gleby

Każda gleba zawiera:

              - cząstki organiczne (3%)

-               cząstki mineralne (47%)

-               cząstki organiczno-mineralne

-               wodę z rozpuszczonymi w niej solami (30%)

-               powietrze (z parą wodną) (20%)

Skład granulometryczny (mechaniczny) gleby (wyznaczają wartość rolniczą) – gleby żyźniejsze to gleby drobnocząsteczkowe.

-               cząstki szkieletowe > 1 mm

-               cząstki ziemiste < 1 mm (dominują cząstki spławialne)

podział

-               ilaste

-               gliniaste

-               gleby pyłowe

-               piaszczyste

-               żwirowe

-               kamieniste

 

 

Właściwości gleby:

-               właściwości wodne gleb

o       pojemność wodna

o       przepuszczalność

o       zdolność podsiąkania (kapilarna)

o       zdolność wyparowywania wody

-               właściwości powietrzne

o       pojemność

o       przewiewność

-               właściwości cieplne

-               właściwości sorbcyjne (chłonność składników pokarmowych)

-               odczyn

-               struktura gleby (struktura gruzełkowata)

 

Zasady oceny wartości rolniczej gleb

-          klasyfikacja bonitacyjna (użytkowa)

Zaliczenie gleb do klas o ustalonej wartości rolniczej

VI klas gleb ornych (III a i b, IV a i b)

VI klas użytków zielonych

-          kompleksy przydatności rolniczej gleb

(14 kompleksów przydatności rolniczej gleb – 1 pszenny bardzo dobry do 14 gleby orne przeznaczone na użytki zielone)

 

c. Genetyczne cechy roślin

 

Podstawowe procesy w produkcji roślinnej.

 

Proces produkcji w rolnictwie

 

              Proces produkcyjny jest to zbiór operacji pro­dukcyjnych, realizowanych w określanej kolejności, w celu wytworzenia produktu finalnego poprzez przetwarzanie (przekształcanie) przedmiotów pracy.

              W rolnictwie przebiega on na ogół z wykorzystaniem procesów biologicznych zachodzących w organizmach żywych (roślinach i zwierzę­tach), przy czynnym udziale innych składników przyrody (słońce, energia cieplna, opady itp.).

              Proces produkcyjny w produkcji roślinnej obejmuje cały zespół warunków i kolejno następujących po sobie działań mających na celu wytworzenie produktów roślinnych (plonów) – uprawa roli pod określoną roślinę, następnie siew lub sadzenie, nawożenie, pielęgnowanie, ochrona przed chorobami oraz szkodnikami i wreszcie zbiór i przechowywanie ziemiopłodów.

              Na proces produkcyjny składają się: proce­sy technologiczne, transport i składowanie.

              Celem procesu produkcyjnego w rolnictwie jest uzyskanie produkcji rolniczej przekraczającej wartość (energetyczną, biologiczną, pieniężną) zużytych nakładów. Do jego uruchomienia potrzebne są środki produkcji oraz praca ludzka.

              Okres, w którym następuje przekształcenie surowców w produkt finalny (gotowy produkt, półprodukt. środek do dalszej produkcji), nazywamy cyklem produkcyjnym.

              Długość cyklu produkcyjnego jest zróżnicowana w zależności od kierunku produkcji, warunków środowiska, a zwłaszcza gatunku roślin i zwierząt. Cykl produkcyjny może trwać od kilku tygodni (niektóre działalności produkcji szklarniowej) do kilku lat (produkcja zwierząt hodowla­nych, produkcja sadownicza).

 

Technologia produkcji w rolnictwie

              Technologia produkcji...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin