Galaretka warzywna z szynką
1. 7 jajek
2. 14 plasterków szynki
3. 1 puszka groszku
4. jedna puszka kukurydzy
5. 2 łyżki rodzynek
6. 2 łyżki orzeszków ziemnych ( bez soli)
7. 2 mandarynki
8. 1 litr bulionu warzywnego
9. 10 łyżeczek żelatyny
10. ½ papryki konserwowej, koperek do dekoracji
11. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić na połówki. Żelatynę zalać połową zimnego bulionu, gdy spęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia(mieszać). Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Na spód wlać trochę tężejącej galaretki, wsypać dokładnie osączony groszek. Wstawić do lodówki. Osączoną kukurydzę wymieszać z rodzynkami i orzeszkami. Połowę wsypać do tortownicy. Połówki jajek zawinąć w plasterki szynki, ułożyć wokół brzegów tortownicy, wsypać pozostałą kukurydzę z orzechami i rodzynkami. Całość obłożyć cząstkami mandarynek i paseczkami papryki konserwowej. Zalać pozostałą galaretką. Wstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę przełożyć na talerz. Przed podaniem udekorować koperkiem.
SlonecznyPromyk45