Galaretka warzywna z szynką.doc

(25 KB) Pobierz

Galaretka warzywna z szynką

1.     7 jajek

2.     14 plasterków szynki

3.     1 puszka groszku

4.     jedna puszka kukurydzy

5.     2 łyżki rodzynek

6.     2 łyżki orzeszków ziemnych ( bez soli)

7.     2 mandarynki

8.     1 litr bulionu warzywnego

9.     10 łyżeczek żelatyny

10. ½ papryki konserwowej, koperek do dekoracji

 

11. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić na połówki. Żelatynę zalać połową zimnego bulionu, gdy spęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia(mieszać). Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Na spód wlać trochę tężejącej galaretki, wsypać dokładnie osączony groszek. Wstawić do lodówki. Osączoną kukurydzę wymieszać z rodzynkami i orzeszkami. Połowę wsypać do tortownicy. Połówki jajek zawinąć w plasterki szynki, ułożyć wokół brzegów tortownicy, wsypać pozostałą kukurydzę z orzechami i rodzynkami. Całość obłożyć cząstkami mandarynek i paseczkami papryki konserwowej. Zalać pozostałą galaretką. Wstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę przełożyć na talerz. Przed podaniem udekorować koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin