Składniki na 12 bułeczek:
· 475 g mąki pszennej chlebowej
· 2 łyżki miękkiego masła
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka soli
· 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
· 275 ml wody
Ponadto:
· żółtko do posmarowania
· do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:
· supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
· ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
· słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
· kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;
Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.
Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.
Metoda maszynowa:
Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.
OliverHardy