Młode marchewki duszone w sosiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.500 g marchewek,1 lyzka masla,100 ml smietany 30%,2 zoltka,1 lyzka koperku,1 lyzeczka cukru,sol, pieprz.1. Male mlode marchewki oskrobac, wieksze oskrobac, pokroic na kawalki.2. W garnku rozgrzac maslo, wrzucic marchewki, dodac cukier, sol i pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 10 min. Od czasu do czasu potrzasac garnkiem, by sie nie przypalily.3. Polac marchewki smietana, dodac posiekany koperek, przykryc i dusic jeszcze5-10 min. Marchewki zdjac z ognia, wbic do sosu zoltka i energicznie wymieszac, by nie powstaly grudki. Ponownie zagrzac nie doprowadzajac do wrzenia.Podawac z grzankami lub do kotletow cielecych.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 76.
mrufczak