KULKI PROTEINOWE
Pomimo że gama miksów zapewnia potrzeby większości karpiarzy , którzy sami robią kulki , istnieje jednak grupa wędkarzy , którzy chcą sami , od podstaw zbudować swoją przynętę . Nie ma większej satysfakcji jak złowienie karpia na kulkę wykonaną własnoręcznie . Na początku domowa produkcja może nastręczyć trochę problemów , więc dla początkujących mam kilka krótkich rad :
Proporcja pomiędzy mieszanką , a składnikami płynnymi to zawsze około 1 kg do 0.6 litra ( około 12 średnich lub 10 dużych jaj , mogą wystąpić odstępstwa od proporcji do 10 % w zależności od składu miksu )
Atraktory , konserwant czy inne płynne dodatki zawsze dodajemy do płynu ( jajek lub albuminy z wodą ) , rozprowadzają się lepiej w mieszance , należy pamiętać o proporcjach z punktu pierwszego .
Dobre ciasto to takie które klei się do siebie a nie do rąk , i nie rozpada się przy rolowaniu , konponując własny miks należy zachować pewną zasadę , musi on mieć podstawę w której osadza się składniki typu nasiona , mąka rybna itp. Podstawa to minimum 50 % , ale najlepiej 60 % wagi , dobra baza z której można zaczynać to 30 % mąki sojowej pełnotłustej , 25% mąki kukurydzianej , 5 % mąki sojowej odtłuszczonej , następnie można dodać wszystkie inne składniki .
Dobre ciasto nie ma pamięci kształtu ( tzn. nie ciągnie się i zachowuję się podobnie do plasteliny , zrolowane kulki nie odkształcają się ) .
gdy ciasto zbyt się klei do rąk po dodaniu wszystkich składników można dodać trochę oleju rybnego lub sojowego 20 ml na 1 kg
ŻYCZĘ ROKORDOWYCH KARPI
PRZEPISY
1 PRZEPIS
40 % mączka
25 % mąka sojowa
25 % mąka kukurydziana
10 % mleko w proszku
jajka
15 ml specjalist flavours – ryba owoc
2 PRZEPIS
50 % Boile mix 50/50 TB
30 % mąka sojowa
2 łyżeczki fish \ meat enhancer TB
(na 1 kg mieszanki )
6 ml Impact Flawours scopex TB
3 PRZEPIS
50 % suchej i drobnej karmy dla zwierząt ( zmielić w młynku )
20 % mąki sojowej
10 % mąki tortowej
10 % mąki kukurydzianej
2-3 łyżki stołowe siemienia lnianego
1 szklanka otrębów pszennych
do 10 dużych jajek
150 ml miodu
5 ml atraktora - owoc lub ryba z owocem
4 PRZEPIS
1 kg mąki tortowej
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
15 dag kazeiny na każdy kilogram
10 jajek
żółty barwnik
wanilia Marcela Van Den Eynde
5 PRZEPIS
mąka kukurydziana 30%
kazeina 30%
mąka tortowa 20%
kasza manna 10%
miód 10%
6 PRZEPIS
mielone orzeszki ziemne 40%
kasza manna 30%
mąka kukurydziana 20%
mleko w proszku 10%
7 PRZEPIS
500g mąka kukurydziana
200g mąka tortowa
300g mleko w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja, aromat
8 PRZEPIS
170 g kazeiny
80 g białka z jaj
20 g mąki pszennej
30 g mąki sojowej
20 g kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia i 12 jaj.
9 PRZEPIS
500g mąka kostna
barwnik
5-6 jaj
10 PRZEPIS
mąka kukurydziana 25%
mąka sojowa 25%
mielone konopie 10%
11 PRZEPIS
1000g mąki tortowej
500g mąki kukurydzianej
500g mleka w proszku
150g kazeiny na każdy kilogram
100 g kazeiny
100 g mąki pszennej
100 g grysiku z kukurydzy
i 30 g albuminy laktozowej.
Wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem, bowiem cukier przyśpiesza proces psucia się przynęty). Jako dodatki można stosować miód w niewielkich ilościach i odrobinę wanilii. Do mieszanki należy dodać 4-6 kurzych jaj i wyrabiać z niej ciasto na jednolitą masę, z której formuje się niewielkie kulki wielkości 10-20 mm, które następnie należy wrzucić na 2-3 minuty do gotującej się wody.
13 PRZEPIS
0,5 kg mąki sojowej
15 dag kazeiny
10 dag drożdży
aromat waniliowy lub truskawkowy
3 części kazeiny
2 części laktalbuminy
1 część wapnia
1 część glutenu pszennego
2 części mleka w proszku
2 części koncentratu sojowego
15 PRZEPIS
30% mączka rybna
20% mączka sojowa
20% mączka krewetkowa
20% gluten pszenny
10% kazeina
16 PRZEPIS
5 części proszku kazeinowego
1 część kazeinianu sodu
1 część laktalbuminy
2 części glutenu pszennego
1 część mączki sojowej
17 PRZEPIS
2 części kazeiny
2 części mąki pszennej
2 części grysiku kukurydzianego
pół części albuminy laktowej
18 PRZEPIS
300g kazeina
300g mąka sojowa
350g mąka kukurydziana
30g miód lub melasa
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy
19 PRZEPIS
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg mąki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik (dowolny)
500 g kaszy kukurydzianej
250 g mąki sojowej
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
12 jaj
30% mąka sojowa
20% biszkopt mielony
20% karma dla psów
10% mleko w proszku
5% mielona karma dla ptaków egzotycznych
5% miód
22 PRZEPIS
400 g suchego pokarmu dla psów lub kotów
100 g mąki sojowej
100 g kaszy manny
8 jaj
23 PRZEPIS
kazeina 50%
mąka pszenna 20%
cukier puder 5%
24 PRZEPIS
1cz. mąki sojowej
1cz. mąki kukurydzianej
1cz. kaszy manny
1cz. kaszy kukurydzianej
1cz. glukozy
0,1cz. soli kuchennej
szafran
aromat owocowy
25 PRZEPIS
zmielony suchy pokarm dla psów 35%
kasza manna 35%
mąka pszenna 30%
500g mąki pszennej
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego
barwnik żółty.
5 jajek
250g cukru
mąka kukurydziana 40%
mąka pszenna 40%
cukier puder 10%
Jajka 8-12 na kilogram, aromaty, dodatki smakowe, barwnik.
50% kazeina
20% lactalbumina
15% kazeinian wapnia
10% gluten pszenny
5% mleko w proszku
29 PRZEPIS
500 g mąki kostnej
300g mleko w proszku (kazeina)
200 g mąka tortowa
łyżka miodu
Aromat owocowy w płynie (truskawkowy)
Barwnik (czerwony, brązowy)
Około 6 średnich jaj
Mąka kostna może być zastąpiona zmielonym suchym pokarmem dla psów
400 g mąka kukurydziana
400 g mąka pszenna
150 g kasza manna
50 g cukier puder
Suchy atraktor (waniliowy)
Barwnik (żółty, pomarańczowy)
31 PRZEPIS
25% kazeina
30% mączka mięsna
10% mączka z łubinu
...
PORADNIK-WEDKARSKI.PL