Reczczoniak , Pieróg biłgorajski bez skórki czyli łysy.doc

(276 KB) Pobierz

Reczczoniak , Pieróg biłgorajski bez skórki czyli łysy

 

 

Znany też jako piróg biłgorajski albo krupniak. Ten staropolski wypiek gościł na stołach podczas świąt i innych wyjątkowych okazji. Jest to rodzaj placka, który swym wyglądem przypomina pasztet. Masa jest zwarta, ale z łatwością daje się pokruszyć. Można podawać z jogurtem naturalnym.

 

Porcja na foremkę o wymiarach 17×25cm.

 

* około 50 dag ziemniaków (obranych),

* około 25 dag sera białego, tłustego i zwartego,

* około 50 dag kaszy gryczanej,

* około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,

* około 10 dag słoniny (następnym razem zastąpię masłem),

* sól,

* pieprz,

* mięta,

+1 jajko na skórkę.

 

1. Ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając odrobinę na dnie. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wsypać kaszę, wymieszać, przykryć. Odstawić na 30 minut.

2. Słoninę stopić na skwarki, dodać do ziemniaków (skwarki wrzuciłam w całości, a tłuszczu dałam tak około 1/2).

3. Następnie wrzucić pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec +/- 2 h (po około godzinie można przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło).

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin