Zupa szparagowa500g białych szparagów,3/4 l rosołu (może być z kostki),2 łyżeczki cukru,250g pomidorów,pęczek bazylii lub natki,łyżeczka soku z cytryny,50g masła,30g mąki,100 ml śmietany kremówki,sól i pieprz,gałka muszkatołowa,Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotowac 10 minut wrosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagiprzekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole.Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki.Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą,gotować pod przykryciem 5 minut.Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła.Zupę doprawić solą,pieprzem,startą gałką muszkatołową.Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.
mrufczak