Grzybki - przepyszne ciasteczka.doc

(49 KB) Pobierz
Grzybki – przepyszne ciasteczka

Grzybki – przepyszne ciasteczka

Składniki na ciasto:

·         1 kostka masła lub margaryny

·         3 szklanki mąki pszennej

·         1 szklanka kwaśnej śmietany

·         2 łyżki powideł lub marmolady

·         1 łyżka suchego maku

·         1 białko

·         polewa czekoladowa

Składniki na krem budyniowy:

·         3 szklanki mleka

·         3/4 szklanki cukru

·         1 cukier waniliowy

·         4 jaja

·         4 czubate łyżki mąki pszennej

·         5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować (dość cienko).

Wykrajać części grzybków:

·         kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować

na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem; najlepiej robić to pędzelkiem; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,

·         spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,

·         nóżki - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).

Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).

Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego bardzo gęsty budyń.

Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.

Smacznego :)

grzybki

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin