Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. Ciasto: 500 g mąki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu. WYKONANIE: Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na maśle i przestudź. Ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą, przypraw do smaku solą, wymieszaj. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij do niego jajko, wlej trochę mleka i dodaj szczyptę soli. Wyrób, co jakiś czas dolewając pozostałe mleko. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, zawiń je w ściereczkę i odłóż na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką. Uformuj na niej wałek z przygotowanego ciasta, odcinaj z niego plasterki o grubości 1 cm. Każdy spłaszcz dłonią, nadziej farszem i sklej. Gotowe pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Zmiksuj wszystkie składniki sosu, polej pierogi i od razu podawaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin